torsdag 29 december 2011

Ut ur helvetena

Jag beundrar alla de kvinnor som lyckas ta sig ur destruktiva relationer. De som, kanske trots att de har barn och många år tillsammans, kan lämna förhållandet. Det är inte alltid någon lätt match, för de här intensivt påträngande förhållandena med stor maktkamp och synligt och osynligt förtryck kan vara mycket dubbla, lika varma som iskalla och nedbrytande.

Ingen människa orkar med att ständigt få höra negativa saker om sig själv, att hela tiden få sig itutat att man är fel, tänker fel, gör fel, att man egentligen inte är värd att älskas (men älskas trots detta), att allt det man står för är något som den andre tar avstånd ifrån. Man kan inte leva i en ständig fight i en relation, där det inte finns en naturlig trygghet och vila. Då måste man bort, ut ur detta nedbrytande tillstånd.

Och då måste den andra parten respektera att man faktiskt inte vill stanna kvar i relationen! Ingen människa har rätten att försöka påtvinga en annan människa att leva i ett helvete!

3 kommentarer:

vally sa...

Självklarheter.
Trygghet tror jag inte någon annan kan ge en men skit skall man inte ta.Varje människa har rätt att gestalatar sin framtid.
Äktenskapet skall vara ett ställe, där förnedringsmentalitet, i alla dess former, är absolut uteslutet. Annars kan det nog se ut ungefär hur som helst.

nya tant lila sa...

Ja, inte bara äktenskapet utan alla nära relationer.

vally sa...

Ja naturligtvis.