tisdag 6 december 2011

Att skydda sig själv och klä av andra

En gång tyckte jag att Sommarpratarna var ett bra program på TV, men det börjar bli ganska länge sedan. Programmet verkar ha förfallit till att man ska avslöja så ofördelaktiga saker om sig själv som möjligt. Vissa saker är naturligtvis både hörvärda och intressanta, men inte allt, och en hel del är ganska urätet.

Men det som ger mig otäcka vibbar är när någon inte talar om sig själv, utan om någon närstående, som man fullständigt klär av. Som idag när någon, som tydligen är en sorts sexrådgivare, klädde av  sin man genom att berätta om hans tidigare alkoholmissbruk. Jo, hon hade säkert hans tillåtelse, men det var ju för väl att någon annan i sällskapet ledde in samtalet på henne själv. Sådant här tycker jag är opassande och fult.

Tendensen finns i olika sammanhang. -Här i Stockholm pratar folk om sig själva och inte som i XX där man bara pratade om andra, konstaterade en släkting till mig för många år sedan.
För närvarande har jag brutit umgänget med en väninna, trött på att på middagar höra hur andra människor kläs av. Man vet ju aldrig vad de säger om en själv om man ger förtroenden till dem.

När man träffar en ny partner borde det också finnas vissa varningsflaggor. Har man de första veckorna fått veta en massa om före dettingars tillkortakommanden, kan man nog vara säker på att även man själv kommer att bli allmängods så småningom. Men visst, det finns ju de som pratar om sig själva också.

En god regel tycker jag är att allt som inte rör mig själv ska godkännas innan det läggs ut offentligt, såvida det inte rör mycket allmänna och bagatellartade saker.
Hur kan en man acceptera att han framställs som det stora problemet i ett äktenskap? En relation är alltid ett samspel, även om ena parten dricker för mycket.

8 kommentarer:

vally sa...

Du har väl läst hennes böcker?
Hon har en arbetskapacitet som höjer sig över allt.
Måste väl bli så med båda föräldrarna som professorer.

nya tant lila sa...

Nej, det har jag inte. Jag har hört namnet, men visste inget om henne. Hon kan vara jättebra, det vet jag inte. Jag reagerade på framträdandet i TV.
Såg du programmet? Hon skyddade sig själv och lämnade ut sin man. Det kändes inte bra, tyckte jag.

vally sa...

Hon gjorde sig känd genom boken Anhörig, där hon beskriver hur maken och hon framlevde sina dagar under hans missbruksperiod. Hon försöker aldrig skydda sig själv.
Som numera varande nykter alkoholist, som det så rart heter, reser han runt och förläser i ämnet. De har fyra barn tillsammans. Fem allt som allt.
Hon är naturligtvis superbegåvad.
Maken är yngre och dyrkar henne.
Fick jag med allt.
:-)

nya tant lila sa...

Intressant, något jag har missat. Men i programmet tyckte jag att hon mera borde ha pratat som sig själv än om sin man.

vally sa...

Jag håller med dej. Kanske hon tycker att hon gör det genom sin blogg.
Marc var inte rolig heller.
Jag zappade till Nyhetsbyrån. Älskar det programmet.

nya tant lila sa...

Nej, programmet är inte så bra längre. Var finns Nyhetsbyrån?
Jag ser nästan enbart på SVT1 o SVT2, och då bara de program jag absolut vill se. Missar säkert mycket roligt!

vally sa...

KOPIA:
Nyhetsbyrån
- din kompass i nyhetsflödet. Nyhetsbyråns panel levererar personliga, vassa och smarta synpunkter på veckans nyheter. I panelen: ståupp komikern Özz Nujen, journalisten Britt Marie Mattsson och skådespelaren Claes Malmberg. Programledare: Sara Wennerblom Arén. Även i SVT2 7/12, SVT1 7/12 och SVT2 9/12. Textat sid. 299. HD. Visas i SVT Play.
--------------------------------

Får man göra så?

nya tant lila sa...

Ska kolla,tack!