onsdag 28 december 2011

Högskoleutbildningar måste kvalitetssäkras

Regeringen har tagit krafttag för att säkra kvalitén hos lärarna i grundskolan och gymnasieskolan. Detta är ytterst lovvärt. Situationen var ohållbar. Det räcker inte att man kan knäppa på en dator när man är lärare. Och eleverna ska inte behöva utsättas för lågstadielärare som ägnar årskurs nios studier åt att lära dem läsa högt. Lärarna måste veta vad de ska göra, själva ha kunskaper långt över elevernas nivå och rätt kunna bedöma elevernas prestationer.

Nu borde nästa steg komma, nämligen att se över situationen mera noga på universitet och högskolor. Detta har delvis skett, då vissa högskolor inte längre får ha kvar utbildningar där lärarkvalifikationerna inte är tillräckliga. Men det behöver garanterat göras mer.
När högskolorna växte upp som svampar ur jorden fanns det så klart inte kvalificerad lärarkraft överallt. Det är mycket tid och pengar som studenterna satsar på sina studier. De har rätt att få valuta för detta! Högskolestudier är inte folkbildningsarbete, där man lär sig tillsammans med utgångspunkt från vars och ens erfarenheter. Den här sortens studier kräver hög kompetens hos lärarna.

Inga kommentarer: