måndag 5 december 2011

Friskt eller sjukt?

Är en människa som bygger upp ett logiskt system på en vanföreställning frisk eller sjuk? Ja, det kan man kanske fråga sig. I vart fall tycks psykiatrikerna inte vara helt överens om diagnosen på Anders Breivik. Han var alltför strukturerad, tycker några.
Så, då är det helt normalt att tro sig vara den som ska härska över världen,  att tempelriddarna ska segra och att man är utsedd till att rensa från den ohyra man tycker att vissa andra människor är?

Så har många tänkt i historien. Ja, och vem har sagt att de inte var galna? Grandiosa personligheter kan tyda på olika  diagnoser.

Vi måste väl ändå ha vissa normer för vad vi ser som friskt eller sjukt. Om en person kallsinnigt tar död på över 70 personer för att han känner sig kallad att göra detta, måste vi väl ändå hoppas att de flesta i vårt samhälle anser att detta är helsjukt. Det vore ju hemskt om det vore normalt!

Det är mycket lätt att lura sig av psykiskt sjuka personer, som till synes kan te sig logiska. Men en logik som byggs upp kring en vanföreställning är inte frisk. Det tyder vanföreställningen på.
Under den tid jag vikarierade inom mentalvården som skötare hände det att det fanns patienter som till synes var helt normalt fungerande. Tills de började prata om sin vanföreställning.
Exempelvis var en person mycket logisk, men han dirigerades av röster från en vädringslucka.  Det kan vara lätt att låta lura sig av galna människor!

4 kommentarer:

LFL sa...

Du blandar ihop vanföreställningar och hallucinationer. I modern psykiatri är det förstnämnda en anomali hos en frisk person och det sistnämnda en anomali hos en sjuk personem.

Och vad är en hallucination? Om du tolkar hallucinationer som röst- eller synintryck som saknar motsvarighet i den aktuella sinnevärden får du göra ytterligare uppdelningar i friskt och sjukt.

nya tant lila sa...

Varför skulle jag blanda ihop vanföreställningar och hallucinationer? En människa behöver väl inte ha hallucinationer för att vara sjuk!

Ränner du runt och tror att du är en kejsare i Europa utan att ha hallucinationer, lär du nog vara mentalt sjuk i alla fall!

lLFL sa...

I så fall är det väl en psykisk sjukdom att tro på re-inkarnation?

LFL sa...

1. I så fall är det väl en psykisk sjukdom att tro på re-inkarnation?

2. Vem tycker du ska avgöra vad som är religiösa vanföreställningar?

3. En gång i tiden trodde man att jorden är platt. Vetenskapen har ändrat sig.