tisdag 27 december 2011

Är det utbildning de saknar?

Vad händer med dem som blir arbetslösa från SAAB nu?
Jo, från regeringens sida har man lovat att hjälpa till med utbildningsinsatser.
Är det utbildning de saknar? Är det inte jobb som behövs?

För ett antal år sedan hade vi i landet något om kallades "Kunskapslyftet", då människor som saknade grundskole- och gymnasiebehörighet skulle få detta.
Vi hade många sådana kurser på folkhögskolorna. Det var väl bra. Om detta nu inte gav jobb efteråt, så var det ju i alla fall ett sätt att förflytta bidragen från ett bidragskonto till ett annat.

Det finns en övertro på utbildning, som jag ser det. Vårt samhälle har massor av akademiskt utbildade personer som inte jobbar i direkt akademiska jobb. Detta gäller inte bara invandrade som är högutbildade.
Vad man borde se över till en viss del är naturligtvis kopplingen mellan utbildningar och efterfrågan på arbetsmarknaden. Med de många nya högskolorna är det ju lockande att höja utbytet av utbildningar utan att detta på något sätt är relaterat till möjligheten att få jobb.Ansvarsfull politik?

3 kommentarer:

LFL sa...

Detta håller jag fullständigt med om. Det är dags att uppvärdera de kunskaper och färdigheter som folk faktiskt har!

vally sa...

Smart rubrik.
Panikåtgärd, för vad i fridens namn kan de erbjuda annars.
Lite finare att plugga, än att bara gå och dra på bidrag. Fast bidrag blir det, vad de än hittar på. Förutom "riktiga" jobb.
Lite förnedrande tycker jag att det verkar.

LFL sa...

Det är ju rentav löjligt. Hoppas bara att tågbolagen begär ett rejält skadestånd av staten för att den uppenbarligen helt godtyckligt har stoppat trafiken. Folk har dock inte sovit på stationen, utan i sovvagnarna. Då kunde man ju åtminstone kört upp till Gävle under natten, och sedan tagit nya beslut för varje delsträcka. Förseningar får man förstås räkna med vid extremt väder, men det har faktiskt aldrig hänt före 2010, när Trafikverket tagit över ansvaret, att det varit totalstopp. Det är tydligen någon byråkrat som inte känt till att man under slutet av 00-talst har utvidgat den trädfria zonen på sidorna av banorna till 20 m.