torsdag 1 september 2011

Försoning-ord och handling

Jo, jag erkänner att det är lite virrigt med mina relationer med män ibland, lite hit och dit och fram och tillbaka. Vet sällan vad jag vill. Varför vet jag inte riktigt, kanske är det så att män i min generation inte riktigt går ihop med kvinnor i min livsstil. De förväntar sig fortfarande en kvinna som snarast är en nickedocka och framförallt en stor beundrarinna av den Store Mannen. Jag har mött den här modellen många gånger. Så blir det en maktkamp, mest om vem som är duktigast. Då gäller det att inte spela på samma planhalva för då kan det bli katastrof. Detta händer alltså titt som tätt i mitt liv. Krig och försoning, krig och försoning.
Men, nu kommer jag till det intressanta. Hur kan människor, som kallar sig kristna, reagera negativt på att människor försonas? Detta övergår mitt förstånd!

1 kommentar:

Fler redan gjorda uppfinningar sa...

Om du syftar på den s.k. religionsdialogen med muslimer, vilken diskuteras på Bonniers blogg, så handlar det snarare om ekumeniska samtal än om religionsdialog.

Ekumeniska samtal går ut på att de olika riktningarna inom kristenheten ska närma sig varandra med syfte att återförenas. Religionsdialog handlar däremot om att försonas med människor som har en annan religion utan att närma sig deras tro.

Eller kan man inte försonas med människor som har en annan tro. När man skalar av den ena eller båda religionernas särart(er) och håller gemensamma gudstjänster kring en "minsta gemensamma nämnare", så har man i praktiken startat en ny religion och ökat motsättningarna. Inte minst inom den egna religionen.

Och kanske sått ett frö till nya förföljelser. Detta har ju drabbat inte minst Bahai, som var ett försök att ena kristna och muslimer i en ny religion, med element från både kristendom och islam. Bahai grundades i Iran i mitten av 1800-talet och medlemmarna har utsatts för mycket svår förföljelse, speciellt i Iran. Man har ett tempel i Tel Aviv i Israel.

De som ivrar för en sammanslagning mellan kristendom och islam, borde gå med i Bahai som redan finns i stället för att splittra Svenska kyrkan. (Nu gör jag verkligen skäl för min signatur.)