tisdag 6 september 2011

Säsongens sista

Ikväll hade jag som guide säsongens sista stadsvandring, som i huvudsak rör sig i Bergslagen och i Heliga Kors kyrka i  Ronneby.
Jag trodde knappast att den skulle bli av, för det är ju sent  på säsongen nu. Men det blev den. Det roliga är att så många ronnebybor går med på de här vandringarna. Deltagarna uttryckte att de var mycket nöjda, och det kändes bra.

Men jag tänkte också på hur det var när jag med sällskap var i kyrkan i somras för att förbereda en guidning. Det var en vanlig vardag, ingen gudstjänsttid, men kyrkan är öppen för allmänheten, och jag behövde titta på ett par epitafier därinne. Senare ringde jag också och meddelade att jag skulle guida där och bad att de skulle hålla toaletten öppen.
Det borde de inte göra, tyckte mitt sällskap, för kyrkans toalett var endast till för gudstjänstbesökare eller folk på bröllop och begravningar. Vi var tydligen inte värda att gå på toaletten i en kyrka!
Under mitt besök, då jag tittade på epitafierna kom ett par personer in i kyrkan och satte sig att be. Detta har jag varit med om massor av gånger i katolska kyrkor, där ju folk mera går ut och in, och inte har turisterna lämnat kyrkorummet för det.
Men det borde jag ha gjort, tyckte min följeslagare, för satt folk och bad skulle jag inte se mig omkring.

Ja, tänkte jag, det finns de som har monopol, inte bara på Gud, utan även på kyrkorummet. Tror de. Det gäller att känna sig värdefull nog att få vistas i en kyrka!!!

                                   Bilden visar Munktrappan med Heliga Kors kyrka i bakgrunden.

Inga kommentarer: