söndag 18 september 2011

Jag behövde en nästa var du där, var du där?

så börjar psalm 97 i psalmboken.
Ibland sugs liksom orden in i en i kyrkan, upplever jag det som. Så var det i gudstjänsten idag. Frånsett en mycket bildrik predikan av vår kyrkoherde var det texterna och psalmerna som talade på ett speciellt sätt.
Jag vill här återge orden från episteltexten, Romarbrevet 12: 16-21.Jag citerar Rom.12:19
"Ta inte rätten i egna händer, mina kära, utan låt Guds vrede ha sin gång, ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren."

Fast man ska väl inte bry sig om allt som står i Bibeln! Eller?`
Är Gud bara nådig?

Det handlade om Medmänniskan idag. Och jag satt och tänkte på hur många nödrop man har missat i sitt liv , och på alla dem, inte minst från kyrkligt håll, som aldrig besvarade mina, när det begav sig  för länge sedan, och jag så väl hade behövt en utsträckt hand. Men man ska kanske inte begära att man både ska vara proffs OCH Medmänniska! Professionen måste ju sätta gränser, åtminstone vid församlingsgränsen, för det måste ju räcka med vad man gör inom denna. Eller???
Det handlar om trovärdighet, och om vi ska kunna behålla tron på det genuina eller bara se något påklistrat. Människor som är medmänniskor mellan kl 8-17 har jag förlorat tron på. Men det finns ju tack och lov andra människor också...

3 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Jag har pratat om det här med präster, diakoner och andra människor med någon form av "själavårdande" yrke.

Det här är människor som oftast lever med själ och hjärta i andra människors öden. I de flesta fall är det inte några normala arbetstider, utan det handlar om kvällar, nätter, dagar.
De här människorna behöver ibland ur ett rent mänskligt perspektiv få leva sina egna liv så att de kan samla kraft för att orka vidare.
Jag har mött så många präster och diakoner som går på knäna efter år av ständigt engagemang. För mig är det rovdrift på människor.

nya tant lila sa...

Det finns nog alla sorters människor här så väl som på andra ställen. Alla är inte lika ideella.

P-A Jonsson sa...

Men kräver vi att präster och diakoner ska vara "ideella"?
Eller ska vi acceptera att de inte kan vara tillgängliga för alla alltid?