söndag 18 september 2011

Etiska regler för pressen

Man kan ju bli förfärligt trött på alla hemmasnickrade regler för pressen som man nu får läsa för att D.S. förtörnad har lämnat Dagblogg i Östran.
Själv har jag nog många gånger tyckt att det är märkligt att en tidning med självaktning -för det får man ju tro att den har- har tillåtit denna hyllade förtalskälla.

Men nu går vågorna höga, och förfärligt många tycks veta vad som gäller. Nu ska jag ta fram mina gamla journalistiska kunskaper.

Ansvarig för Dagblogg är/var inte Dag. Tidningen hade låtit honom moderera bloggen, vilket måste ha betytt att de hade förtroende för det han lät passera. Detta var dock inte större än att man lugnt kunde gå till chefredaktören, som i sin tur fick påtala när saker var över förtalsgränsen, så att de plockades bort.
Dock fick jag stå kvar som "djävulsmänniskan", men de tog kanske inte detta så allvarligt. Det gjorde jag, för jag anade varifrån det härstammade och informerade biskopen om vad herr Dag lät passera. Men det blev väl inget med det...
Alltså, det är tidningens ansvarige utgivare och inte någon bloggare, hur känd eller populär denne än är, som är ansvarig.

Sedan finns det något som heter Etiska regler för pressen och om de inte har ändrats sedan jag själv gick på journalistskola så finns det i dem en paragraf som säger att man ska ge plats åt bemötanden, om den som vill ha detta har befogat anspråk. Tydligen har Östran ansett att Dike hade ett befogat anspråk.
Jag kan inte tro annat än att man ser det som att bloggen är en del av nättidningen, och därmed bör följa normala publiceringsregler.

Sluta med allt trams om detta! Ni kan ju glädja er över att D.S. har ännu en sak att vara förtörnad och gnälla över, så att ni kan stämma in i jeremiaderna på sedvanligt sätt! Det skulle ju vara gräsligt om ni tappade syret!

3 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Vilken soppa bloggvärlden ändå är...

Det är en lekplats (med strålkastarljus) för gnällspikar, mediapräster, rättshaverister, konspirationsteoretiker och andra varelser.

Det blir egentligen sjukt när det krävs en massa regler och moderering. När blev det fel med vanligt sunt förnuft, folkvett och en allmänt god ton?
Och vart tog SAMTALET vägen?

nya tant lila sa...

Jo, man här handlade det om en nättidnings ansvar och etiska regler för pressen, för jag förmodar att de gäller där.

P-A Jonsson sa...

Men jag är så larvig så att jag hävdar att sunt förnuft och folkvett även bör kunna ha en plats på en nättidnings utrymme.