fredag 31 augusti 2012

Mytbilderna

När jag gick på Lärarhögskolan och utbildade mig till folkhögskollärare med inriktning estetiska ämnen (och moderna språk) läste jag en speciell kurs i Bild.
Där pratade vi om så kallade mytbilder. Det var bilder som man tog för att skapa en bild av en sorts idyll i sitt liv, till exempel alla leende bilder av släktingarna på julaftonen.

I mitt liv är det lite svårt att åstadkomma den sortens bilder för mina vuxna barn gillar inte morsans fotograferingar och ser avsikligt sura ut på korten. Lite taskigt, tycker jag, men de fotograferades väl sönder och samman som barn, så det sitter väl i.

Jag tänkte på de där mytbilderna idag när jag hade låtit framkalla två rullar film av den där gamla sorten som det direkt blir (dyra) papperskopior av. Tänk så många bilder jag har av att jag äter med olika personer! Fester och mat eller bara lite extra festligt i vardagslag. Det mest fotograferade föremålet i mitt hem är garanterat mitt ärvda matbord i ek.

Och så tänkte jag på hur många minnen man faktiskt kan skaffa sig i en relation på bara ett par år. Där var vi, detta såg vi tillsammans.
Hur är det då om man har levt i fyrtio, femtio år tillsammans?

Det verkar inte ovanligt idag att man skiljer sig sent i livet, ja till och med när folk är eller närmar sig 70 år. Fattar de vad de missar av gemensamma minnen framöver?

Sedan tänkte jag på den kränkthet man kan uppleva när man känner sig illa behandlad i ett jobb. Hur är det då att efter många års äktenskap få veta att den andre i flera år haft en annan relation också? Skilsmässor kan naturligtvis vara på både mannen och kvinnans initiativ, men det är nog sällan som mannen vill skiljas utan att redan ha något nytt på gång.

Jag har på nära håll sett hur åldrande kvinnor, som trodde att de skulle ha en ålderdom med den man som de hade gift sig med i ungdomen, plötsligt fick ställas inför det faktum att de skulle bryta upp, huset skulle säljas, och en annan kvinna skulle bli deras mans hustru.

Detta måste vara ett fruktansvärt trauma, som säker biter sig fast i deras liv. Tala om svek och kränkningar!


Inga kommentarer: