lördag 4 februari 2012

Svensk kvalitetsbrist

Nedläggningen av Saab och uppsägningarna från Astra-Seneca måste nog få oss att fundera mycket allvarligt på vad det är som händer i vårt land.
Motsvarande läkemedelsföretag i Danmark lär ju gå mycket bra.

Vad har hänt med vår forskning och med vår utbildning i det här landet? Är det socialdemokraternas en ann´är så go´som en ann´mentalitet som i kölvattnet har fått en total kvalitetsbrist som följd? För man kan nog misstänka att det är gamla synder som nu skördar sina offer. Man hade i det socialdemokratiska utbildningssystemet ingen förståelse för eller några krav på verklig kompetens hos utbildarna, som jag ser det.

Vi kunde se det i skolorna. Min senaste arbetsplats var ett skräckexempel på hur man nonchalerade lärarbehörigheterna. Den rektor jag hade verkade tro att för att vara svensklärare behövde man bara kunna sätta en bok i händerna på eleverna. Det kunde vem som helst vara.
Jag minns en väldigt rolig episod. En  ung och mycket ambitiös lärare, som dock inte alls hade någon som helst erfarenhet av invandrarundervisning skulle ta undervisningen av en nyanländ kvinnlig elev. Inget ont om min kollega, som var jättetrevlig, men faktum om hennes erfarenheter kvarstod. Och hon gjorde säkert ett bra jobb, innan jag tog över eleven efter några månader.
Men, det roliga var rektorns motiv för att hon skulle ha denna elev.
Hon hade andra kvalitéer än undervisningsvana i invandrarsvenska, hon sysslade nämligen med aerobics!
Eleven var en djupt troende muslim iklädd slöja och lång kjol!

Socialdemokrater har ofta totalt blandat ihop folkbildning och utbildning. Man har många gånger inbillat sig att det gäller att söka kunskap tillsammans för så gör man i studiecirklar. Och lärarna skulle naturligtvis inte komma och inbilla sig att de kunde något speciellt! En ann´är så go som en ann´!

Men nu har sossarna blivit farliga; Grrrr! Nu skriver de på sina bloggar och undrar om Reinfeldt skulle våga ta en debatt med deras nye partiledare...
Ännu ser man inte skymten av någon politik från partiets förtroendevalda. Deras inlägg handlar mest om att tackla borgare och egna misshagliga partimedlemmar.
Synd, för det behövs en oppositionspolitik också! Även här brister kvalitén.

4 kommentarer:

LFL sa...

1) Problemet för SAAB var väl den svenska regeringens uppdelning mellan statligt och privat. GM hade kanske kunnat gå med på att svenska staten hade tagit över SAAB? För kineserna är väl inte den kinesiska staten mer "privat" än den svenska staten?

2) Efter Roxiam-katastrofen 1993, där forskare som var knutna till just Astra, lät nio försökspersoner dö, är väl forskning på det svenska "patientmaterialet" alltför känslig för att ha kvar forskningen i Sverige.

3)S har inte bytt politik sedan 2009, och det var snarare det än personliga tillkortakommanden som blev Juholts fall. Nu har man bytt partiledare två gånger, trots att det var politiken som det var fel på.

nya tant lila sa...

Svenska staten ville inte ta över Saab.
Nu ska vi inte diskutera Juholt igen!

LFL sa...

Nej, men den svenska regeringen hade inga invändningar mot den kinesiska staten. Reinfeldt är ju kommunist. (Men det är en statshemlighet.)

nya tant lila sa...

Tja, varför skulle inte han kunna vara kommunist, Stefan L. är väl moderat, ser det ut som!