måndag 6 februari 2012

Censur för vissa partier i lokalpressen?

Jag vill inte gärna tro att det är så, men när jag var med i Folkpartiet fick jag lekande lätt in insändare/debattartiklar i BLT. De kom oftast in på någon/ ett par dagar. Och jag var de sista åren inte aktiv lokalt i partipolitiken utan bara medlem, även om jag deltog på konferenser som anordnades. Däremot har jag skrivit många debattartiklar/insändare.
Nu har jag bytt parti till KD. Detta hade de en notis om i tidningen. För drygt en vecka sedan - förra fredagen- skickade jag in en insändare om bostadsmarknaden- inte den med bostadsrätter utan den med hyresrätter, där kommunerna har höga krav för att man ska få en bostad. Den har ännu inte blivit publicerad.
Frågan känns angelägen eftersom många människor faktiskt måste vara utestängda från kommunala lägenheter, och var borde man få en bostad om inte genom kommunen?  Insändaren var dessutom aktuell eftersom en hemlös hade dött när han blev utestängd från sitt rum i ett boende för hemlösa.
Jag undertecknade insändaren med (ny medlem i KD).

Häromdagen kunde man läsa i Ledaren hur ledarskribenten hånade Kristdemokraterna för att EN förtroendevald hade gått ut på Facebook och skrivit om safari till utsatta storstadsområden. Tonen hon hade var mycket tråkig och respektlös.

Så, det är kanske så att lokalpressen driver sin egen lilla valrörelse mellan valen genom att håna vissa partier och censurera bort insändare från medlemmar/förtroendevalda i dessa?
Ett ganska allvarligt fenomen i så fall, tycker jag. BLT får väl dessutom anses vara en borgerlig tidning, så man får förmoda att det är journalisternas egna personliga preferenser som styr.

Nu är tiden väl inte riktigt ute för publicering av min insändare, men det börjar se illavarslande ut tycker jag.
Förra gången jag skrev tog det två dagar före publicering!

Man måste väl undra hur SD och partier långt ut på vänsterkanten har det. Kommer sådana partier överhuvudtaget till tals, om medlemmar i ett harmlöst parti som KD kanske har svårigheter? OM skriver jag!
Meddelar BLT att jag har skrivit detta.

PS Man ska kanske inte heller ringa upp och tala om att redigeraren inte kan skilja på sin och hennes/hans!
Men det är faktiskt skillnad på exempelvis
Han går ut med sin fru. och Han går ut med hans fru! DS

2 kommentarer:

vally sa...

Skriver de verkligen så?
Rätt kul faktiskt.
I GP kan man läsa om att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.
Jobbigt med de och dem, som väldigt ofta blir tokigt.

Bör alla veta vad BLT betyder?
Bara en stilla undran.

nya tant lila sa...

Ursäkta Vally, man blir hemmablind.
BLT betyder Blekinge läns tidning.

Det var inte just den meningen med sin och hans (det var hennes) men en liknande, fast de här två meningarna visar så tydligt skillnaden, tycker jag.
De och dem är jättesvårt. Jag skriver ofta fel själv, upptäcker jag efteråt. Måste byta ut mot jag och mig, då ser jag hur det ska vara.