onsdag 1 februari 2012

Medan jag ömsar skinn och tänker till

Just nu är jag mitt uppe i en process då jag ömsar skinn. Man måste göra det ibland. Egentligen har jag inte tid att skriva nu i kväll, men jag tar en kort paus.
Mitt partibyte känns bra, än så länge i vart fall. Det behövs folk här i kommunen.
Och jag var så trött på människor som spelade med dubbla kort, som höll god min med folk som de hade suttit och förtalat kort tid innan. Det finns nog få saker som gör mig så upprörd som just det där förtalet som man sprider på små sammankomster som om man satt och berättade den enda tänkbara sanningen.
Häromdagen var ju en man, som hade skrivit om maffian och nu levde under dödshot sedan flera år, med i Skavlan. Nej, han hade inte vetat vilka konsekvenser det skulle få när han skrev boken, kunde han ju konstatera.
Men han sade en sak som fastnade hos mig. Han berättade att maffians metoder inte bara var att döda fysiskt, utan de dödade psykiskt genom att förtala människor så att deras anseende blev totalförstört.
Det är naturligtvis alltid svårt att säga om det man säger är motiverat och sant eller bara grovt förtal. Men taktiken känner jag igen, den har jag mött många gånger. Ja, jag blev till och med uppmanad en gång av en styrelseledamot att sprida förtal om en annan ledamot i staden. För så gjorde man där, hävdade han.
Nej, jag ställde inte upp på detta.
Mycket nära det där förtalandet är ju de anonyma, nedsättande kommentarerna på nätet. Det står om sådana idag i min lokaltidning. Där påtalas också att man inte alltid är så anonym som man tror. Och så är det ju också. Själv har jag lätt kunnat identifiera människor ibland och när jag har kontaktat andra har de också kunnat göra detta, trots anonymiteten. Den kan man kanske behöva i vissa utsatta situationer, men detta gäller banne mig inte för att man ska sprida illasinnat tal om andra under sin svarta huva.

Detta bara några tankar, medan jag tänker på intressanta aktiviteter som finns framöver och på att det finns mycket intressanta personer i det här länet. Nej, jag skrev inte inflyttade personer. Jag skrev det inte!

Inga kommentarer: