söndag 27 november 2011

Församlingsblad/predikningar för debatt?

Någon enstaka gång tittar jag på nätet på församlingsblad till de kyrkor där jag förr firade gudstjänst. Det är sällan texterna har med religion att göra, snarare är de väl ett forum för att självförhärliga församlingen, eller också kommer kyrkoherden dragandes med sina mycket personliga åsikter om något.

Idag blev jag faktiskt rätt så irriterad, för det som stod att läsa var ett direkt debattinlägg om konflikterna inom Svenska kyrkan. Kan inte kyrkoherden gå ut i vanliga normala debattforum, där folk kan bemöta hans felaktigheter och förvrängningar?
Det är nämligen inte sant att inte Svenska kyrkan har många konflikter och dålig arbetsmiljö jämfört med andra arbetsplatser. Den är ökänd på landets arbetsmiljöinspektioner! Hur skulle det för övrigt se ut om det var likadant i privata näringslivet? Då hade det nog inte varit mycket som gick med vinst!

Varför det är så kan man kanske diskutera. Människor som har svårt att kommunicera annat än med Gud? Människor som sätter sig så högt på piedestaler att de anser sig vara alltför överlägsna för att tala med "vanliga" människor.

För en tid sedan fanns det en debatt på Å.Bonniers blogg, där han gick emot Annika Borg och humanisternas m.fl:s krav på förbud mot omskärelse. Vi var många som debatterade mot Annika Borg.
Vem svarade hon? Jo, endast Åke Bonnier, för han var väl den ende som var värd att bemötas, kan man tänka?

Sådant här har man sett mycket av inom Svenska kyrkan. Vissa människor är helt enkelt för små för att ens vara värda ett svar på det de säger/skriver.

Jag noterade häromåret vilka som brukar svara om man skickar mejl med synpunkter till dem. Det var en intressant lista.

Idag stängde jag av tv-gudstjänsten när biskopen i Härnösands stift höll en direkt politisk predikan om vapentillverkning. Sådant kan hon ta i ett annat forum än i en tv-gudstjänst den 1:e Advent.

Det är inte snyggt, tycker jag, när präster använder forum som är tänkta till för ett annat syfte för att framföra egna personliga debattinlägg.

Inga kommentarer: