fredag 18 november 2011

Du är Annorlunda, dig sätter vi tänderna i!

Det är viktigt att välja rätt sammanhang i sitt liv. I fel sammanhang blir du Fel och om du är fel, blir det ibland legitimt att sätta tänderna i dig.
Jag har just varit inne på Å.Bonniers blogg och tittat på kommentarerna där. Det fulaste man kan göra är väl att ta sig rätten att sätta sig som domare över sina medmänniskor medan man viftar med Bibeln. Tänk så många citat det finns som man skulle kunna åberopa där!
Vissa människor måste man nog strunta i. De har snöat inne i sina argument och tror sig vara trons apostlar. I denna vanföreställning fortskrider de med sina nedvärderingar och sitt utpekande av dem som de tycker är fel och lever fel.
Skit i dem! Låt dem sitta där i sin förträfflighet! På dem biter garanterat inga argument.
Vår Fader är den ende som kan bedöma om vi rätt tolkar läran.
Det kan inga kärringar på Österlen göra, hur mycket de än anser sig vara utsedda att vittna om den rätta läran! Detta är bara hybris!
Kyrkomötet har sagt sitt, beslutet om samkönade vigslar är taget.

Låt oss glädja oss åt att vi har en allomfamnande kyrka i Sverige i stället!

14 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

I sak enig.
Problemet är att det på många håll finns en väldigt småborgerlig och trångsynt inställning vad som är "rätt beteende" i kyrkan. Hur man ska klä sig, vad man får sjunga, vem som får tala etc.
Det är ett betydligt värre problem än synen på samkönade äktenskap.

nya tant lila sa...

Klädsel handlar om att visa respekt. I klädfrågan tycker jag att de katolska kyrkorna är föredömliga.

P-A Jonsson sa...

Helt otroligt, återigen kastar du dig över en detalj i det som skrivs utan att försöka se budskapet...

Förresten - respekt mot vem?

Och när var du i en katolsk kyrka senast?

nya tant lila sa...

Ingenting har ändrats vad gäller katolska klädkoder sedan jag var i en katolsk kyrka senast. Man kan fortfarande inte gå in med bara knän, nakna axlar eller med hatt på huvudet om du är man.
Jag har besökt många katolska kyrkor, inte minst när jag arbetade som reseledare i Sydeuropa. Och jag har också fått skyla knäna med schal och till och med blivit utvisad en gång (men då var jag turist) på grund av fel klädsel.
Detta handlar om respekt mot det heliga kyrkorummet! Det gör det också- enligt etikettreglerna- i svenska kyrkor, även om människor struntar i dessa.
Man visar vördnad genom sin klädsel.

P-A Jonsson sa...

Intressant...

Jag besökte några katolska kyrkor i Frankrike (bl a i Paris) för inte så länge sedan - ett av tillfällena var för övrigt ett bröllop.
Jag såg samma typ av klädsel där som här, undantaget en del äldre kvinnor som var mycket traditionellt "kyrkklädd". Och bruden hade en klänning med bara axlar, med en mycket tunn sjal löst hängande över axlarna som inte döljde någonting.


Respekt mot en byggnad? Jag tillhör de som tycker att människor är viktigare än byggnader - så kalla mig gärna hädare om du vill. Småborgerliga regelverk som i hög grad handlar om maktutövande har aldrig funkar för mig.

nya tant lila sa...

Säg det till Påven!

P-A Jonsson sa...

Vad har påven med den här diskussionen att göra?

nya tant lila sa...

Varifrån tror du klädselreglerna kommer i katolska kyrkor om inte från Vatikanen? Det är väl inte kyrkornas småborgare som sätter ut vakter vid ingångarna!

P-A Jonsson sa...

1. Jag vill minnas att jag redan konstaterat att de klädreglerna inte tillämpas helt strikt överallt. Möjligen på mindre orter där den sociala kontrollen från småborgerligheten är större. Och i rena turistkyrkor.

2. Och du tycker att det är bra att människors regler baserade på makt ska få styra?

nya tant lila sa...

2. Bra eller inte, var gör de inte det?

P-A Jonsson sa...

Så du tycker att vi ska acceptera och infoga oss i maktstrukturerna? Tacka och ta emot även om det strider mot grunderna i vår syn på människor?

nya tant lila sa...

Maktstrukturer? För att människor ska klä sig på ett visst sätt?
Detta ser jag verkligen inte som uttryck för maktstrukturer.

Mina elever fick inte ha kepsar/mössor under lektionstid och tjejerna fick inte sitta där med halvnakna bröst och bara magar.
Jag var kanske maktfullkomlig då!?
Men mina elever tyckte att det var helt okey och protesterade aldrig.

P-A Jonsson sa...

Jag är fascinerad av hur du väljer en bisak och försöker göra det till en huvudsak. Och därmed missar (eller väljer att missa) huvudpoängen i det skrivna.

Jag har i ett par inlägg resonerat kring att klädregler i hög grad är uttryck för maktstrukturer, dvs en respekt för de som har makten ska visas i sättet att klä sig. Detta är oavsett om det är i ett klassrum eller i en kyrka. Det är varianter av makt där yttre tecken är viktigare än människan i sig.

Och - för att återvända till min första kommentar - det är samma sak som i annan form dyker upp hos de som tycker sig vara apostlar som tar sig rätten att nedvärdera och peka ut de som är fel och lever fel. Makt via "regelboken"...

nya tant lila sa...

Håller inte med, men jag ska fundera!