lördag 14 mars 2015

Prästers- och andras- utnyttjande måste åtgärdas!

En historia, som egentligen inte är så gammal - från 2008- rullas på nytt upp på Gotland. En gift präst, som sexuellt hade utnyttjat 16-åriga flickor, hade vid upptäckten själv låtit sig avkragas, men har av domkapitlet på nytt fått tillstånd att utöva prästämbetet. Med rätta, kan man väl tycka, har starka protester väckts mot detta.

Vissa saker måste vara absoluta i vissa yrken. Varken präster eller lärare, psykologer, läkare eller kuratorer eller andra som är i människovårdande yrken bör ha rätten att överskrida gränsen för det professionella till ett närmande av de människor de möter i sina arbeten.

Detta gäller så klart inte bara en rent fysisk kontakt. Det själsliga/psykologiska utnyttjandet är säkert mycket större och mycket svårare att komma åt.
För många år sedan skrev jag en insändare i Kyrkans tidning om detta, vilket gav en viss debatt. 
Man måste vara professionell!

Om det inträffar att det i mötet mellan två människor uppstår ömsesidiga känslor av privat natur, måste man givetvis lämna det professionella rummet och låta dessa spela på det privata planet. Att både vara privat och skyddad i sin yrkes-eller ämbetsroll måste ses som ytterst omoraliskt och opassande.

Och att utnyttja personer i konfirmandåldern borde vara ett klart hinder för en fortsatt tjänstgöring, tycker jag.

2 kommentarer:

Carolina sa...

Är helt med dig i detta. Denna historia gör mig så upprörd. Fattar inte, hur dom tänker. Bra att du med tar upp det!

nya tant lila sa...

Ja, utan att man känner till historien närmare, så verkar den ju konstig!