tisdag 24 mars 2015

Prästen som garant till himmelriket?

Ibland kan man ju se på gamla filmer hur någon ska till att dö, och de anhöriga springer iväg och hämtar prästen. Jag vet inte om sådant förekommer fortfarande. Kanske på sjukhus? Men bland vanligt folk så att säga har jag svårt att tro det.
Det finns nog inte många idag som kopplar präster till något himmelrike eller ens någon tröst i döden. Snarare ibland till helvetet, som man väl tänker på när man läser om prästen som knullade tonåringar i källaren under kyrkan. Häftigt! Som bäddat för sexuella fantasier, eller hur? 
Tänk att få med sig eller bli medtagen ner i en källare av en präst på det viset! Det hade man nog kunnat fantisera om som ung- om man hade varit kyrkligt aktiv!

Nej, jag ser präster snarare som informatörer om kristendomen. Som någon sorts Kristi ställföreträdare kan jag definitivt inte se dem. Själva tror de naturligtvis på sin roll. Jag kunde läsa på en blogg igår- var det väl- att sådana som jag trodde på någon sorts vag "Guds existens" och därmed var vi så klart inte rättrogna. För det ska man vara! Som om man inte kunde ta del av kristendomen utan att tro på Svenska kyrkan. Först kan man ju tänka på att det  finns andra kyrkor! När jag skriver Kyrkan är det den jag har erfarenhet av. Och den är stundtals riktigt, riktigt eländig!

Ibland tänker jag på att jag måste gå ur så att jag slipper att en präst förrättar min begravning. Men så tänker jag att en och annan präst verkar ju vettig. Jag kan kanske skriva något om att jag vill ha någon speciell präst, om jag nu inte dör knall och fall så jag inte hinner göra det.
Ja, vad svarade jag den där kommentatorn på den där bloggen? Jo att vi kanske ses vid pärleporten så får vi se om Gud gillar mig eller honom, (den otroligt uppblåste och ödmjuksbefriade) bäst!

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Tja, Idag var jag på ett äldreboende och blev som sänd från ovan. Det händer ibland.

nya tant lila sa...

Jo, sådant kan hända oss alla! Men det var inte diakonin eller diakonens roll jag skrev om, utan om översitteriet som finns på vissa håll, men det förstod du nog!