fredag 13 september 2013

Ung och utan erfarenhet- en merit i kyrkovalet?

I kyrkovalsdebatten i Ronneby i veckan skröt  företrädaren för en av nomineringsgrupperna med att de hade den lista som hade de yngsta kandidaterna till kyrkomötet. Många saknade helt politisk erfarenhet. Jaha, men är det bra det?
Är bristande erfarenhet, och kanske mognad, en merit i ett kyrkoval där det kan handla om att styra Svenska kyrkan på riksplanet?
Det tycker jag verkar mycket konstigt.
I stället borde man naturligtvis ha en lista med de mest erfarna och klokaste till ett sådant val.
Har jag fel?

Men nu är det väl inte så allvarligt ändå, för de lär knappast få in mer än en eller två personer.

5 kommentarer:

LFL sa...

POLITISK erfarenhet (Hade Jesus det?) är väl ändå inte det viktigaste för att styra en kyrka?

nya tant lila sa...

Tror du att kyrkopolitiker går runt barfota och försöker gå på vattnet också?

LFL sa...

Vilket roligt svar! Nej, jag menar bara att satsar man på politiskt erfarenhet i stället för kyrklig erfarenhet, så får man en politiserad kyrka. Borde inte andliga nådegåvor väga tyngre? Det är väl dessutom lite bakvänt om man måste skaffa sig politisk erfarenhet innan man kan få kyrkliga uppdrag?

Något säger mig att det borde vara tvärtom. En gång i tiden fick man fackliga erfarenheter i LO först, och politiska uppdrag i Socialdemokraterna sedan. Och likadant är det i Frikyrkosverige, erfarenhet av församlingsarbete först, och politiska uppdrag i Kd sedan.

Den principen är nog riktig, så länge inte den som "bara" är medlem i Svenska kyrkan inte kan få några politiska uppdrag, p.g.a. fördomar hos frikyrkofolket mot Svk-medlemmar, att vi inte skulle vara riktiga kristna.

nya tant lila sa...

Är detta något att tjafsa så mycket om? Det skadar väl inte om människor har erfarenhet av att arbeta i demokratiska sammanhang med mötesteknik och annat. Detta betyder väl inte att man sitter och bedriver partipolitik!
Jag har svårt att se kyrkopolitiker med andegåvor men totalt utan grepp om hur ett möte går till och vilken ordning som gäller. Kyrkopolitik handlar om lite annat än andegåvor!
Vad gäller KD har jag inte märkt något alls av det du påstår.

LFL sa...

Har inte påstått att mötesteknik är ett hinder. Jag har dock varit med på församlingsmöten i Pingstkyrkan. Sådana borde vi ha i Svenska kyrkan också.