torsdag 26 september 2013

STASI-light samhället

Reaktionerna vid informationen om den nya arbetsmarknadsministerns bakgrund i Livets ord och hennes tro och åsikter speglar mycket tydligt trenden i vårt samhälle. Man får inte längre tro och tycka fritt.

Ja, jag har till och med hört att det händer att om man påpekar det orimliga i något som har skrivits eller går emot någon i en debatt, då finns det folk som hotar med anmälan för förtal.

Detta är mycket långt från liberala tankar, och idéer hos exempelvis Socialdemokraterna om människors rätt att fritt tänka och yttra sig.
Nu blev jag väl visserligen lite betänksam när det gäller de senare under den tid jag arbetade i en, sedan lång tid socialdemokratiskt styrd, kommun, när jag märkte hur farligt det var att framföra kritik som anställd.

Men att dessa STASI-light idéer om att man inte får yttra sig har gått så långt ner i folkdjupen hos en del människor att de börjar hota med polisanmälan  efter vad  som har skrivits i fullt normala debattinlägg eller bloggar, det är väl ändå lite förvånande.
Märkligt är det också när man inbillar sig att man kan få någon åtalad för rent allmänt hållna saker, som finns på pränt, för att man själv blir halvt paranoid av det som har skrivits och tror att det handlar om en själv.

En del människor hade passat bra i det gamla Östtyskland helt klart, fast då som agenter och inte enbart som invånare!

Inga kommentarer: