Det händer att jag tittar in på s-bloggarna, det vill säga det forum där socialdemokrater och annat folk debatterar politik.
Om kvalitén på de debatterna visar kvalitén på politikerna får vi nog verkligen be till vår Herre att de inte kommer till makten!
Det är ju svårt att veta hur pass aktiva de som debatterar är/har varit i kommunalpolitiken eller i annan politik, men en del tycks i vart fall inte ha särskilt mycket begrepp om den praktiska verkligheten.
Att leva i en lågskattekommun kan tyckas mycket fördelaktigt. Om man bara räknar skatten som kostnad. Men människor har i allmänhet andra kommunala utgifter än skatter. Det handlar om avgifter för förskoleverksamhet, äldreomsorg och avgifter för exempelvis fjärrvärme, vatten och sopor.
Under min aktiva kommunalpolitiska tid var vi mycket medvetna om att man i kommunerna tog ut på karusellerna vad man förlorade på gungorna. (eller är det tvärtom man säger?) Låg skatt betydde oftast höga kommunala avgifter. Vad förlorar man mest på?
Själv flyttade jag med ett barn på Dagis till en högskattekommun från en kommun med lägre skatt. Det vann jag rejält på, för daghemsavgiften var mycket lägre i högskattekommunen och gav en stor vinst för mig. Man kan alltså inte stirra sig blind på skatten i kommunerna, utan man måste titta på allt man betalar till den. Men sådant tänker man tydligen inte på när man själv inte har någon större (eller ingen alls) kommunalpolitisk erfarenhet.
De mest märkliga förslag dyker upp. Någon tycker att man ska återinföra tre karensdagar. Vad säger partikamraterna om det? Det kan man naturligtvis tycka om man har pension eller sitter på jobb där man slipper sjukskriva sig, men för en vanlig löntagare skulle detta kunna bli en mindre katastrof för ekonomin.
Någon annan anser att man ska ha läkarintyg från första sjukdagen. Har denna människa någonsin försökt få tid på en vårdcentral? Har sjukvården inget angelägnare att syssla med än att skriva sjukintyg för alla förkylda (för dem vill man väl inte ha på jobbet!?) eller dem som har tillfälligt ont i magen?
Man kan inte driva politiska debatter i en sådan oseriös anda! Då blir man inte trovärdig!
Vi får hoppas att så många som möjligt läser dessa s-bloggar! För då är det garanterat ingen risk för att Socialdemokraterna vinner valet!
Kanske borde blogginnehavarna tänka på detta när de inte har sina bloggar modererade! De kanske motverkar en socialdemokratisk seger i valet genom att släppa fram dessa okunniga, men fantasifulla, debattörer, som dessutom garanterat inte följer någon partilinje! Kan folk särskilja detta?
8 kommentarer:
Det var tre karensdagar från början.
Ja, det vet jag, men vem vill ha dem tillbaka mer än du?
Frågan är ju inte om vi vill ha tillbaka karensdagarnal Frågan är om det verkligen har blivit bättre sedan de avskaffades. För vem har det blivit bättre? Möjligen för dem som aldrig är sjuka.
Och debatten om hög- respektive lågskattekommuner handlade faktiskt om konsekvenserna av övervältringen av kostnaderna för arbetslösheten på kommunerna. Enligt uppgift på en av s-bloggarna har kommunernas utgifter för försörjningsstödet fyrdubblats under de senaste åren. Det finns kommuner, som har slagit i taket med både skatte- och avgiftshöjningar. Saker har förändrats sedan den tid, som du skriver om.
Va? Denna kommentar är så konstig så den är knappast värd att bemöta.
Vem vill förlora drygt 3000 kronor eller mer i lön på tre karensdagar, ja, det kan ju bli 6000 kronor-minst- om det blir två sjukperioder. Det räcker väl mer än väl med en karensdag som det är nu, den kan vara tung nog för många. Vad är det för konstigt dravel?
Ska inte du vara socialdemokrat? Vad säger dina partikamrater om sådana utfall?
Du missar att det faktiskt finns någon som betalar sjuklönen. Tror du att en arbetsgivare, som har stora utgifter för sjuklön, har råd med de lönehöjningar, som de anställda vill ha.
För en småföretagare måste det vara bra mycket bättre att höja lönerna, eftersom han då vet exakt hur mycket det kalaset kommer att kosta, än att betala sjuklön. Eftersom sjuklönekostnaderna inte är förutsebara. Och varför skulle man inte kunna spara det, som man får i löneförhöjning, så att man har en buffert om man blir sjuk?
Det finns många enmansföretag med expansionsmöjligheter, som inte expanderar, eftersom företagaren inte vågar ha anställd personal. Detta är orsak till att kd, som första alliansparti, stödjer LO:s förslag att slopa sjuklönen från arbetsgivaren under andra sjukveckan.
Men för att få riktig skjuts på nyanställningarna, måste nog sjuklönen från arbetsgivaren slopas under första veckan också. Frågan är då hur det ska finansieras, utan att det blir samma explosition av sjukskrivningar, som när karensdagarna avskaffades.
Det blev helt enkelt för dyrt för F-kassan, vilket är anledningen till att arbetsgivarna skulle stå för ersättningen under de första veckorna. Ett misstag (att avskaffa karensdagarna) "rättades till" med ett ännu värre misstag.
ALLA skulle tjäna på att sjuklönen från arbetsgivarna slopas helt, och i synnerhet de arbetslösa.
Vad du missar är att det på många arbetsplatser inte tas in ersättare när någon är sjuk! Men man ska väl som socialdemokrat, vilket du ju lär vara, inte arbeta mot löntagarnas villkor! Det verkar konstigt på mig!
Vad man ska göra som socialdemokrat... Det handlar väl inte bara om löntagarnas kortsiktiga intresse, utan även om deras långsiktiga intresse. Och då ska man i löntagarkollektivet också räkna in de arbetslösa, som aldrig får en chans att bli löntagare.
Och det kommer de inte att få, om man inte också ser till företagarnas intresse. Och därför måste man söka lösningar som är bra för alla parter på arbetsmarknaden: företagare, löntagare och arbetslösa.
Vi måste frigöra oss från BÅDE 1970-talet, då det hette "Det som är dåligt för företagarna är bra för löntagarna", OCH från 1980-talet och framåt, då det hette "Det som är dåligt för löntagarna är bra för företagarna".
Centerns syn på detta är cementerat 1980-tal. Och därför tror jag att Kd, som dock är LITE mer nytänkande i dessa frågor, kommer att ta många småföretagarröster från Centern i nästa val.
LO förhandlar just nu med arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv om rehabilitering av långtidssjuka. Men det handlar inte bara om rehabilitering, utan också om att de rehabiliterade ska ha en chans att få ett nytt jobb, om de inte kan återgå till sitt gamla jobb.
Glöm inte att debatten på S-bloggen i denna fråga, faktiskt började med att Mats Odell, Kd, fick beröm av en LO-ombudsman för att Kd som första alliansparti vill avskaffa sjuklönen från arbetsgivarna under andra sjukveckan.
Skicka en kommentar