tisdag 26 mars 2013

Tänk vad de gamla (manliga) kyrkofäderna åstadkom...

genom att välja de böcker de valde att ingå i Bibeln!
De har till och med fått en och annan kvinna (kärring?) att påstå att det är Guds vilja att det bara är män som får föra fram Kristi budskap som präster/biskopar/ärkebiskopar!

Tala om mäns makt över kvinnor! Eller undergivna fruntimmer!?

Men är det inte hybris att våga insistera på att man vet vad som är Guds vilja?
Nog vore världen bättre om man gav utrymme för den levande Gud:en i stället för att sitta med näsan i trycksvärta för att försöka se vilka man kan utestänga/förklara ovärdiga på ett eller annat sätt!

1 kommentar:

LFL sa...

Ja, världen skulle bli bättre om den kyrkliga eliten gav utrymme för den levande Gud:en i stället för att sitta med näsan i nytrycken av de gnostiska skrifterna för att söka stöd för sina beslut att utestänga andra eller förklara dem ovärdiga på annat sätt!

Och vilka garantier finns för att inte de skrifterna också har författats av män, som velat bygga piedistaler åt sig själva i kyrkan? Det handlade ju mest om att rädda sitt eget skinn genom att konstruera en ny "kristendom", som inte upplevdes fullt lika utmanande av de gubbar, som förestod de gamla hednatemplen.

Det vore väl mer intressant att försöka spåra jungfru Marias inflytande på de fyra "klassiska" evangelierna, och speciellt Johannesevangeliet och Uppenbarelseboken, och Marie bebådelse i Lukas-evangeliet. Om inte Lukas fått verbalinspiration direkt från Gud, så måste han ju ha fått uppgifterna härom från Maria själv.

Hon levde ju sedan under många år tillsammans med aposteln Johannes. Innan hon trolovades med Josef, hade hon gått i en judisk flickskoa, och hade en klart högre teologisk utbidlning än någon av de manliga järjungarna.