måndag 5 maj 2014

Mer från den sjuka småländska miljön


Är det rätt att göra utköp av kyrkoherden?


Sedan februari har frågorna runt förre kyrkoherden Mats-Ola Nylén, och dennes tråkiga exit från Oskarshamns Församling florerat i olika sammanhang och media.
Flera församlingsbor har påpekat det faktum att det nu är tredje kyrkoherde som blir utköpt, vilket man kan anse som häpnadsväckande, för om tre kyrkoherdar blir utköpt, kan det då vara tecken på att det är något annat som har inverkan.
Kyrkoherden Jan Karlsson har enligt källor berättat att det fanns personalproblem när han kom till församlingen, vilket han fick jobba mycket med, och mot slutet tyckte han det var bättre, men ändå nådde han inte hela vägen som han ville. Varför han väljer att lämna församlingen, med avgångsvederlag är troligen för att han ville gå vidare, då han inte kom hela vägen.
Sten Sandmark blev även han utköpt av Oskarshamns Församling, och man kan då fråga varför, officiellt lämnade han Svenska Kyrkan för han inte ville välsigna homosexuella i kyrkan. Som alla säkert vet konverterade han sedan till katolik, och är numera fader Sandmark. Om han nu sade upp sig för att konvertera, kan man tycka det mycket anmärkningsvärd han fick avgångsvederlag, varför ska svenska kyrkan subventionera en ”omskolning” till katolicism? Men om nu det är som flera gör gällande att även han utsattes för vantrivsel med delar av de anställda, då kan det vara rätt att få ett avgångsvederlag, som den pensionerade kontraktsprost Leif Norrgård uttryckte det: Om du säger upp dig med avgångsvederlag, får vi bort en del av problemet.
Frågan är då om vi nu också har gjort det?
På fullmäktige den 22 augusti frågades det om hur personalen mådde, nu när problemet var borta, och svaret från tf. kyrkoherde Magnus Wihlborg var: Om det var så att problemet var borta.
3 kyrkoherdar är nu utköpta, alla med olika motiveringar, senast nu har motiveringen hetat att Nylén sade upp sig, för han hade planerat att starta begravningsbyrå.
Idag vet vi att så är inte fallet, Nylén hade efter olika kampanjer från kyrkoråd och delar av personalen sökt en väg bort från församlingen. Detta var en alternativ reträtt från en ohållbar situation, och alltså ingen aktiv långsiktig planering, så som många vill göra gällande.
Om man sprider felaktig information om Nyléns avgångsvederlag, varför ska man då inte kunna göra det med de andras?
Om 3 kyrkoherdar nu har varit utsatt för samma personal, och blivit bemött på samma vis av denna personalgrupp, med resultat att 3 kyrkoherdar blivit utköpt, vad ger det för indikation?
Det är kanske inte kyrkoherden som behöver köpas ut, kanske är det någon eller några i personalen som bör ha hjälp med att komma vidare i livet.
I min undersökning har jag i fallen med de 3 kyrkoherdar ständigt hört samma namn komma fram, vilket i mina ögon känns märkvärdigt och olustigt.
Att samma personer får lov att avyttra den ena kyrkoherden efter den andra, utan det har fått konsekvenser, annat än för kyrkoherdarna tycker jag är tråkigt.
Tänk om man redan när Jan Karlsson, trots sitt engagemang inte kom ändå fram i personalfrågan, sett på personalen, istället för direkt på kyrkoherden, då hade vi kanske sparat många pengar i utköpta kyrkoherdar idag, men det är väl överkurs för vårt kyrkoråd, att personalen kan vara orsak.
Varför har ingen ställt frågan om varför arbetsmiljön varit dålig i Oskarshamns Församling inte bara de senaste 5 åren, utan de senaste 12 åren. Är det kyrkoherdens fel, eller kan något annat ligga bakom?
Nu är situationen som den är, politikerna gör som vanligt lekar med medlemmarnas pengar, och köpar en arbetsledare ut, sedan får en tf. tjänstgöra vilket man enligt Leif Norrgård har varit avrådd att göra, utan han ville att tjänsten skulle utlysas och tillsätta, Varför gör man inte det får man fråga?
Är det så att man vill ha Wihlborg som kyrkoherde, men inte vill utlysa tjänsten, då andra kan konkurrera om jobbet, eller varför följer man inte den tidigare kontraktsprostens råd? Stefan Liljehorn brukar vara snabb att påpeka man skall följa hur prosten har sagt han vill ha det, men tydligen inte nu, varför?
Varför vill man inte ha en oberoende granskning av ärendet, nu när man är så säker på allt är rätt hanterat, eller början man tveka?


Detta hittade jag på nätet idag från en blogg som en Ivan Kejs har som skriver om Oskarshamn. Jag menar att det som händer i Högsby inte är en slump. Miljön i de trakterna är sjuk. Vad säger ni om ovanstående?

Inga kommentarer: