Ronneby kommun har hyllats för att man har tagit emot 240 barn/ungdomar det här läsåret. Som före detta lärare i svenska för invandrare/asylsökanden på högstadiet i Ronneby har jag undrat var man har fått alla resurser för detta mottagande ifrån. På min tid var det mycket dåligt med resurser för invandrarundervisningen, och språket är ju nyckeln till både skola och samhälle.
Idag kan man läsa i lokaltidningen att Utbildningsnämnden nu föreslår kommunstyrelsen att man ska inrätta en sluss för de nyanlända, där de först kan vistas och lära sig lite svenska och om samhället för att sedan slussas ut i ordinarie förskolor/skolor. Ett förslag. Nu?
Men barnen/ungdomarna finns ju redan här! Vad händer med dem just nu? Vad har hänt med dem hittills?
Men kan inte leva i planeringsstadiet ständigt! Detta är man mycket bra på i Blekinge!
3 kommentarer:
Kommunerna får rejält med betalt från staten under de två första åren, så att det t.o.m. kan bli en liten vinst för kommunerna. Under tiden ska de lära sig svenska, svenskt samhälls- och arbetsliv och vilka rättigheter man har som anställd i Sverige. Därefter ska de ha ett jobb, försörja sig själva och betala skatt och kan ju därigenom på några års sikt betala tillbaka vad de har blivit påkostade av det svenska samhället, är det tänkt. Men så fungerar det alltför sällan. Mp har gjort upp med regeringen att arbetsgivare ska ha rätt att fritt rekrytera arbetskraft utomlands, som inte kan ett ord svenska och inte kan ta emot information om sina rättigheter som anställd. Och den bästa arbetskraften i Mp:s värd är kanske den som en arbetsgivare kan hunsa med hur som helst. Invandringen är alltså räddningen för kommuner med få jobb och hög arbetslöshet, eftersom invandrarna åker till storstäderna i jakt på jobb, så snart de kan, och under tiden har de ju spenderat en del pengar i mottagningskommunen.
Jag vet inte om det kan anses rejält. Kolla på Länsstyrelsen.
Skicka en kommentar