onsdag 30 oktober 2013

Vad är farligt i kristendomen, egentligen?

De tror att de är farliga, den där lilla flocken kring D.S. som ännu lever. Deras tro är farlig inbillar de sig. Varför farlig?

Nej, mina vänner, den tron är inte det minsta farlig. Den är nämligen totalt hanterlig. Du läser i Bibeln och glömmer att den är skriven i symboler många gånger, så du tolkar den bokstavligt, gärna med bibelcitaten lösryckta. Du följer en kyrkoordning från gamla, kyrkligt fornstora dar, då allt hade sin plats. De rika hade sina bestämda platser i kyrkan, de mindre bemedlade fick kanske stå under de predikningar som ofta var långa, och tjänade kung och fosterland. Kvinnan hade sin plats, det vill säga ingen plats innanför altarringen.

Nej, det farliga är naturligtvis de intelligenta, analytiska tolkningarna av texter och kontexten. Det farliga är när man säger att man SÖKER sanningen, därför att man vet att man inte är så stor som människa att man kan fatta och förstå Gud och hans vägar.
Då blir det farligt för dem som vill ha Gud och livet i en liten bekväm ask, som man öppnar efter sitt eget behag. Begripligt! Med en kyrka styrd av kyrkans män!

Men de som låter Guds kraft flöda i deras liv och som vet att de egentligen inte kan styra och behärska denna, de får ju dem som vill ha allt begripligt och konkret att bli rädda och tappa fotfästet!

Inga kommentarer: