måndag 21 oktober 2013

Absurda problemställningar

Varje dag möts vi av hemska bilder av hur människor far illa, inte minst i Syrien. Världen brinner runt omkring oss.

Och här sitter folk (vi) på bloggarna och debatterar jungfrufödsel och om kvinnor får vara präster. (Beslutet togs 1958!) Totalt absurt!

Det må vara hur som helst med jungfrufödsel eller ej. Vad kan vi göra åt det? Blir det mer eller mindre jungfrufödsel beroende på oss?

En medelålders kvinna har på en blogg dristat sig att fråga varför man som kvinnoprästmotståndare säger sig följa vissa bibelcitat, men inte andra. Frågan är berättigad, men det är naturligtvis omöjligt att följa allt som står i Bibeln. Jag skulle nog inte sticka in huvudet på den bloggen i det getingboet med en sådan fråga.

Vad har det för betydelse vad de tycker? De flesta av dem är dessutom ur tiden snart, i vart fall är nog många ur förvärvsarbetet. En del låtsas vara teologer... Andra är det.

Men hela den här sörjan av tro och åsikter hit och dit tyder ju egentligen mera på navelskåderi än på ett kristet förhållningssätt till omvärlden. Och varför blir man halvt hysterisk om inte den kommande ärkebiskopen svarar klart och tydligt att hon tror att Maria var jungfru när Jesus föddes? Riskerar man därigenom tryggheten att kyrkan lovar att man ska komma till himlen?

Ja, Herregud! Finns det verkligen människor som läser Bibeln bokstavligt? Det är ju snarast skrämmande!

Inga kommentarer: