tisdag 11 december 2012

En förlorad klädkod?

I vissa avseenden känner jag mig urgammal, gammal och mossig och konventionell. Detta gäller bland annat i uppfattningen om vilka kläder man bär vid olika tillfällen.
Själv har jag ingen dyr garderob. Det har jag inte råd med, och dessutom köper jag hellre böcker för pengarna. Men jag vill gärna att man följer gängse normer vad gäller klädsel i olika sammanhang.
I förra veckan skulle jag ha varit på fest hos en släkting på Lidingö. Det är en del år sedan jag var med på en sådan där, för jag bor ju inte längre i stan. Då kände jag att jag måste fråga hur man klär sig på deras fester. Det är ju faktiskt väldigt olika klädsel i olika sammanhang i privata sammanhang nu för tiden.
Nu satte vädret stopp för festen för min del.

Men det är skillnad på privata och officiella sammanhang.
Jag tar till exempel anstöt av att artister uppträder i kyrkan och har nakna axlar och armar. Ja, brudar också, inte minst! Att komma till en kyrka och säga sig hålla en julkonsert och ha en klänning helt utan axelband ser jag som stötande. Det är kanske lite rester av den tid när jag fick uppmana turister att inte ha bara axlar eller shorts i katolska kyrkor ute i Europa, men det sitter i.

Igår var det ju Nobelfesten. Och där ställer jag mig också lite frågande till hur man är klädd. Kan man inte ha en schal över axlarna under själva prisutdelningen? Nej, jag tycker inte att den där nakenheten på överkroppen är passande hur snygg man än är!
Vad säger experten Magdalena Ribbing?

Och sedan apropå Nobelfesten undrar jag alltid; Ljuger folk inte när de säger att ingen går på toaletten under denna långa middag? Inte ens gamla gubbar och inkontinensbenägna äldre damer som har druckit vin och kaffe? För sådana måste väl finnas i en så stor församling, eller hur? Jag tror de ljuger, några smyger säkert ut när inte kamerorna är på.

Inga kommentarer: