lördag 30 november 2013

Det otäcka näthatet

Visst blir man rädd när man idag läser om det näthat som vår nyvalda ärkebiskop utsätts för.
Fast man borde kanske inte vara förvånad, för när kända präster är ledare i trakasserierna, så är det ju inte konstigt om de får extra fart även i andra grupper. Och när det gäller prästerna så har det visst inte enbart handlat om teologiska frågor, utan det har också handlat om det tyska ursprunget. En präst är tydligen anmäld nu. Men det är väl inte så troligt att det domkapitlet vågar ta i den anmälan. De har ju sett genom fingrarna på hans offentliga uppträdande så länge. Och biskopen vet nog hur reaktionerna kan bli om det verkligen skulle bli några åtgärder.

Ofta varnas det för att man inte ska lägga ut för mycket om sig själv på nätet för att det kan falla tillbaka på en. Och idag finns det till och med uppgifter om att man kan se vilken personlighet vi har efter vad vi lägger ut på facebook och twitter. Ja, folk tror att de kan mycket ibland!

Själv kommenterar jag sällan på bloggar numera, för det finns bloggar som jag inte kan visa mig på utan att några sätter tänderna i mig, som om de hade legat i bakhåll hela tiden och väntat på ett tillfälle att få kritisera. Det ter sig så sjukt, så jag försöker bara hålla mig undan.

En del bloggar är dessutom slafsigt skötta genom att de inte är modererade, och blogginnehavaren ofta är borta och inte har möjlighet att ta bort kommentarer. Det vore kanske på sin plats att de höll lite koll på sina bloggar. Speciellt om de är  offentliga personer. De borde ju veta att det finns en risk att bloggen blir en spelplan för psykiskt sjuka människor, kanske speciellt om den har religiös karaktär.



Inga kommentarer: