söndag 29 juli 2012

Vi kan inte förklara allt!

Det finns en övertro på vetenskapen i vår tid. En del människor tror att allting går att förklara. Detta tycker jag är så fantastiskt! Hur kan man tro att vi ynka människor kan finna förklaringar till allting som är och som sker runt omkring oss.
Bristen i vår tid är inte att människor ser för många samband, utan att människor snart har slutat se samband och mönster överhuvudtaget. Man lever i en totalsnuttifierad värld, där ingenting har samband med vartannat och hela tillvaron är en enda lång hapening.

Detta tror jag är farligt! Visst kan vi människor bli paranoida och inbilla oss både det ena och det andra. Men om jag ser att det  finns fjädrar, så finns det fjädrar, och detta är helt utan samband med min hjärnas dopamintillgång. De finns.

Jag tror precis tvärtom mot vad en kommentator, som hänvisade till en märklig blogg, tror, nämligen att det finns en oändlig massa saker som går oss förbi för att vi INTE har tränat oss i att se tecken och mönster. För jag tror att det finns krafter runt oss. Inte som direkt styr oss, men som kanske vägleder oss. Och jag tror inte alltid att slumpen är en slump.

Sedan finns det människor som tror på jungfrufödsel, de dödas uppståndelse och att nattvardsvinet förvandlas till Jesu blod.
Vad tycker kommentatorn om dem tro?
(Jo, jag tror också på jungfrufödsel.)


3 kommentarer:

LFL sa...

Helt rätt, alltihop.

vally sa...

Fantastiskt bra Lisbeth!

nya tant lila sa...

Tack!