lördag 14 juli 2012

Sätt munkavle på Högskoleverket!

Jag föreslår er som är prästkandidater att försöka strypa informationen från Högskoleverket om vilka som söker sig till prästutbildningarna.
Informationen om att det inte är studenter med de högsta betygen kommer inte från mig.
Men kvalitén på predikningar talar ju sedan sitt tydliga språk!
Mycket av det som visas i det offentliga rummet kunde ju vara vilket dravelsamtal om relationer som helst.

Därmed inte sagt något om prästerna i min församling, som är alldeles utmärkta predikanter, men så hör de inte heller till den yngre generationen.

Jag har inget emot högkyrklighet, men jag har ganska mycket emot det ständiga gaggandet om kvinnor som är präster och vigseln av samkönade par.
Vem kan tycka att det är normalt att gagga om ett beslut från 1958 utan att man har dragit sin färde från den kyrka som införde ordningen? Då borde man väl ha bytt samfund för länge sedan!

Detta behöver man inte alls må dåligt för att tycka!


3 kommentarer:

Petter Lundström sa...

Men har verkligen intelligens och betyg direkta konnotationer? Och bygger verkligen en bra predikan på vad man har för betyg? En bra predikan bygger väl enligt mig på om personen som står i predikstolen har tron att stå för och säga det som Gud har kallat personen att framföra. Och jag vet inte vilken ålder du menar med den yngre generationen, men de flesta urvattnade predikningar som jag har hört är av folk som är födda på 50-60 talet. Sedan vet jag att det inte är du som står för den informationen att de som söker till teologiska utbildningar har lägre snitt i betyg nu än förut, men likväl så verkar du framföra den personliga åsikten att yngre människor är relativt odugliga som predikanter och inte heller särskilt intelligenta. Visst är det så att debatten om kvinnliga präster är förlegad och borde vara avklarad för längesedan, men även du själv verkar ha fastnat lite i nostalgiska tankar när det gäller predikans form och innehåll (nu vet jag ju inte vad det önskvärda innehållet som du önskar är). DU får naturligtvis tycka precis vad du vill och det är absolut inget att må dåligt över att man tycker så, men du måste ju samtidigt förvänta dig mothugg.

nya tant lila sa...

När det gäller betyg vill jag som pedagog säga som så att du kan mycket väl vara mycket begåvad och ha mediokra eller till och med dåliga betyg, men du kan knappast ha höga betyg utan att vara begåvad.
Nu är det väl snarast den kristna tron som en präst ska förmedla. Om var och en framförde det de ansåg att Gud kallade dem att säga, blev det nog en salig röra.
Men det typiska för en modern predikan verkar ju många gånger vara att den är kemiskt fri från religion och har ersatts av allmänt känslosvammel.

Petter Lundström sa...

När jag säger detta: "En bra predikan bygger väl enligt mig på om personen som står i predikstolen har tron att stå för och säga det som Gud har kallat personen att framföra". Så menar jag självklart att Gud har kallat personen att framföra den kristna tron, jag tror inte att Gud kallar folk till tjänst för att predika som du så bra uttryckte det "allmänt känslosvammel". Men även om Gud kallar människor för att förkunna den kristna tron så är det ju inte säkert att dessa kallade människor predikar det i alla fall, de kan ju svika eller missförstå sitt kall och börja predika helt andra saker istället. Jag håller med dig om att den "moderna" predikan så som den är idag ofta bara är ett enda stort känslosvammel och väldigt lite Guds ord. Men jag tror att det går att hålla predikningar som är fyllda med Guds ord och ändå talar till den moderna människan, det är detta som jag menar med en modern predikan. Det andra "känslosvammlet" det är inte predikningar, det är åsikter ;)