Som förväntat ställde sig den socialdemokratiska extra partikongressen enhälligt bakom den föreslagna partiledaren i god socialdemokratisk sed.
Men i kulisserna händer saker som man förvånas över. Först kan man kanske bli förvånad över att Lena Sommestad blir intervjuad i Expressen på tv, och ännu mer förvånad blir i vart fall jag, med mitt sosseförflutna, över att nämnda dam idag går ut i DN på debattsidan och talar om hur den nye partiledare ska agera. Vad är detta för något? Tror Lena Sommestad sig vara den enda tänkande människan i det partiet på basis av att hon varit professor vid ett av landets många universitet och doktorerat på mejeriproduktionens utveckling? Det börjar, tycker jag, bli riktigt, riktigt pinsamt! Ett partis angelägenheter sköts på kongresser och i partiarbetet och inte på DN-debatt! Driver man frågorna där då är man nog i fel forum för att själv vilja briljera och indirekt tala om hur okunniga andra partimedlemmar är. Ses detta med blida ögon inom partiet? I så fall har det skett en stor förändring sedan min tid som partimedlem.
1 kommentar:
Ses detta med blida ögon inom partiet? Naturligtvis inte. Det finns fortfarande ett litet surgäng, som hellre sitter i en vrå och klemar med sin socialistiska själ - och fantiserar om stora skattehöjningar och återinförda statliga monopol på livets alla områden - än att vika sig för den massiva kritik mot just detta fenomen, som väljarna har uttalat i två val i rad. Jag hoppas verkligen att det har skett stora förändringar inom socialdemokratin sedan tant lilas tid som partimedlem, då ingen partimedlem tilläts överträda den på alla partinivåer järnhårda jantelagen. Men hur är det i tantens nuvarande parti? Försöker man inte återinföra det privilegiesamhälle, som liberalismen var först med att riva ner? Liberalismen avsaffade de talrika yrkesförbuden (för att man tillhörde fel samhällsklass mm) i det gamla ståndssamhället. Nu försöker fp återinföra yrkesförbuden, senast genom förslaget om lärarlegitimation. Och hur är det med befordran till politiska uppdrag inom fp? Precis som under ståndsriksdagens tid ska man helst tillhöra någon av kategorierna adel, präster eller borgare.
Förslaget om nya kärnkraftverk vid Blekingekusten var seriöst menat. Det blir för stora energiförluster i överföringsnätet till Sydsverige om all enerigproduktion ska ske i de norra landsdelarna.
Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt från kärnkraftkommunen Oskarshamn torde inte tillhöra motståndarlägret.
Och fp:s energipolitiske talesman Kjell Aleklett har jag personligen träffat.
Det var under ett studiebesök på en av våra energikrävande industrier och därefter på ett energipolitiskt seminarium, där Aleklett höll i trådarna. Jag ser hellre att s samarbetar med fp än med mp.
Skicka en kommentar