torsdag 31 mars 2011

Dubbla budskap om illegala flyktingar

Det finns ett ordspråk som säger att den ena handen inte vet vad den andra gör. Jag tänker onekligen på detta när det gäller den senaste lagstiftningen om rättigheter för dem som uppehåller sig illegalt i Sverige, det vill säga de som enligt lagen ska utvisas om de inte frivilligt lämnar landet.
När jag jobbade med asylsökanden ungdomar och det var klart att de inte  fick asyl avfördes de från klasslistorna. Detta var helt självklart. Ofta var det inga problem för föräldrarna packade, om de inte tänkte avvika från landet frivilligt, och drog vidare eller gick under jorden, det vill säga gömde sig. Många hade dragit vidare många gånger mellan olika länder. En helt omänsklig situation med tanke på barnen och deras bristande möjligheter till en ordentlig skolgång och till att etablera sig. Jag var många gånger i kontakt med Migrationsverket för mina elever och deras familjer.
Ponera nu att barn, enligt den nya lagen, ska gå i skolan när familjen ska utvisas.Vad händer då rent mentalt med dem? För det första vet de troligtvis att de förr eller senare inte kan vara kvar i skolan. För det andra vet de förmodligen att det finns risk att polisen kommer och hämtar familjen, som ju då inte längre är gömd, för barnen är ju öppet i skolan. Ska de då sitta där och oroa sig att föräldrarna blir hämtade och att de själva ska hämtas, kanske till ett häkte någonstans i väntan på transporten? För så går det ju till. Polisen hämtar och tar ibland i förvar tills verkställigheten sker.
Detta ter sig ytterst märkligt för mig.
Här håller jag faktiskt med sd. Om asylsökande inte har fått uppehållstillstånd i landet och därmed ska lämna landet, då ska man inte bereda plats för barnen i skolan, utan se till att familjen också lämnar landet. Någon ordning får det väl vara. Vad ska vi annars ha en reglerad invandring till? Eller tror vi inte på besluten från Migrationsverket och domstolarna? Då får man väl ändra reglerna för asyl. Men man kan inte både säga att någon ska ge sig iväg och att de är välkomna till skolan på samma gång!

1 kommentar:

Fler redan gjorda uppfinningar sa...

De ofta kapitalstarka organisationer som gömmer illegala invandrare kan väl sörja för undervisningen. Mht till den kommande avvisningen bör det ske på hemspråket. Om det under tiden framkommer uppgifer som visar att det fanns asylskäl och avvisningsbeslutet sedan upphör, kan ju staten ersätta styrkta kostnader. För man gömmer väl inte personer som man inte vet något om, utan bara sådana som på goda grunder kan antas ha asylskäl? Annars kan ju exempelvis Khadaffiss familj gömma sig i Sverige. Jag vill dock varna för att lita för mycket på beslut, som har tagits enligt förvaltningsprocesslagen. Men då inte bara när det gäller asylärenden, utan även övriga tvångsåtgärder mot personer som inte har begått något brott.