onsdag 16 mars 2011

När var kyrkan opolitisk?

Svenska kyrkan blir mer och mer politiserad, sägs det. Detta betyder att det är politikerna som öppet styr. Till en del kan jag hålla med om att det luktar politik ibland. Som när en politiker skriver julbetraktelsen i stället för kyrkoherden. Då slår jag bakut. Eller när man upplever att man använder kyrkan som plattform för partipolitiska ställningstaganden mot försäkringskassesystemet. Detta känns inte bra för mig.
Men, när, bästa läsare, har kyrkan INTE varit politisk? Är Vatikanen opolitisk? Har Svenska kyrkan varit styrd av evangeliet och inte av makthavarna? När då?
Den svenske kungen Gustav Vasa (han var inte kung i "min" historia för jag är skånska/bleking) införde protestantismen i landet så var detta, enligt historieböckerna, för att han själv skulle vara överhuvud inom kyrkan.
När vår del av landet hade tagits av svenskarna påbörjades en försvenskningsprocess i de här landsdelarna som tydligen inte har avslutats än eftersom vi fortfarande berövas vår historia fram till 1658 i skolorna. Till en början gällde dansk lag och predikningarna hölls på danska, men därefter blev kyrkorna - det var kyrkoplikt på den tiden- en plattform för svensk propaganda och ett led i försvenskningssträvandena, enligt historien.
Själv blev jag kyrkopolitiker efter att ha retat mig på vår präst när han höll predikningar som var rena valpropagandan för Moderaterna. Detta tålde jag inte som socialdemokrat på den tiden.
Ånej, kom inte och påstå att kyrkan blir allt mera politikerstyrd. Kyrkan har alltid varit just politisk!

3 kommentarer:

Rudbeckius sa...

Tja, det allvarliga är väl när kyrkan blir partipolitisk. När det spelar roll för prästkandidaten eller biskopskandidaten om han eller hon är t.ex. socialdemokrat eller inte. Det är också ganska sjukt när kyrkan blir megafon åt några företrädare för ett parti som du skriver ovan. Biskopsmötet under andra halvan av 1900-talet har varit så (S)-dominerat att få kunnat undgå att göra kopplingar. Tyvärr kämpas det på sina håll ganska ivrigt för att kyrkan alltjämt ska vara en megafon åt (S). Det är sorgligt och farligt.

P-A Jonsson sa...

Och kyrkan SKA vara politisk. I alla fall om den ska verka i Jesus efterföljd.

Fler redan gjorda uppfinngar sa...

Men historieböckerna säger inte sanningen på den punkten, utan torgför den efteråt tillrättalagda historieskrivningen. "Din" kung, Kristian II, gjorde ett första försök att införa protestantismen redan 1520. Det misslyckades visserligen, men protestantismen infördes genom dektret uppifrån i hela det danska riket 1536. En följd blev att den svenske kungen, Gusta Vasa, som ännu inte tagit ställning i den teologiska konflikten utsattes för stark press att göra det.