fredag 25 mars 2011

Gamla lustar

Mitt sista (får jag väl tro) rökstopp för ca femton år sedan blev otroligt dramatiskt med ambulansfärd med 200 i puls till sjukhuset efter en dag fylld av cigarretter som sedan kröntes på vägen hem från jobb med en gammal tjärfylld fimp som röktes i bilen. (Så var det på den tiden!)Efter tre trappor upp utan hiss smällde det till och pulsen steg och gick inte ner av sig själv igen.
Jag var rektor på den tiden och bodde under arbetstiden i en tvåa på orten medan mitt hus och friden fanns  Blekinge, tjugo mil bort.
Ni som är rökare vet säkert hur det är när man slutar röka en massa gånger i sitt liv. Så hade jag också gjort och längsta uppehållet hade varat i tretton år, då jag trott mig fri från återfall och rökte en enda cigarrett som fick mig fast i sju år efteråt.
Men då, efter den där fimpen, blev det tvärstopp. Och inte har jag känt ett enda sug, förrän ikväll när jag läste om mentolcigarretter. Jo, sådana fanns också i gröna paket, vad de nu hette. Men nej, det ska aldrig någonsin bli något mer rökande i mitt liv!
Lustar eller lusten diskuteras också just nu på en av prästbloggarna, och experterna utgjuter sig om eros och agape, om skillnader och vad som finns med vad eller utan vad.
Ja, Herregud, finns det någonstans där man är mera intresserad av att prata sex än man är i kyrkliga sammanhang?
Vi kvinnor, som växte upp i den sexuella frigörelsens tid, kan ju sitta där och fundera över hur det blev med den frigörelse vi en gång ansåg självklar, och om en  sådan är värd att kämpa för. Nu får vi allt verka sedesamma, så gott det går, och åldern hjälper ju en! Tiderna förändras.

Inga kommentarer: