söndag 27 mars 2011

Blev Maria bebådad?

Idag firar vi Jungfru Marie bebådelsedag i Svenska kyrkan. Men efter att ha läst betraktelsen inför söndagen i Kyrkans tidning börjar man ju undra vad som nu sker inom Svenska kyrkan och om man inte längre tror på det gudomliga undret att en jungfru blir havande med Guds son. Jag trodde att detta var basen i hela den kristna tron, det som den byggde på.
Professor Cristina Grenholm skriver i Kyrkans tidning
"Maria är en gravid kvinna och vi vet inte vem som är barnets far. Vi inser lätt våndan och oron i en sådan situation.Men det är bara ena sidan av den. Den andra är att i denna situation är Gud närvarande med sin kraft och sitt beskydd. Vi må tycka att det är pinsamt eller förskräckligt. Kan ingen ge klart besked? Om svaret är nej, säger det också något om våra frågor inför texten. Vi får veta det vi behöver för att ana textens mening. Vi får respektera tystnaden.
Mysterium används ofta som begrepp för det ogripbara i tron.Bebådelsebeättelsen kan tolkas så, att "mysterium" också passar på vardagslivets osäkerheter, till exempel osäkerheten om vem som är far till ett barn.(---)"
Är det så att kristendomen håller på att skrivas om inom Svenska kyrkan? Man måste väl undra!?

Inga kommentarer: