tisdag 8 mars 2011

Oskarshamns församling bråkar igen

Nu har det tydligen stormat igen i Oskarshamn och kyrkoherden i Oskarshamns församling lämnar snabbt sin tjänst i en hemlig överenskommelse med kyrkorådet. De ska hålla eventuell utlösen mellan sig.
Känns det igen? Ja, jag känner igen det, och därmed brytes min bloggpaus, för om detta måste jag skriva.
Företrädaren blev utköpt, detta var officiellt. Kyrkoherden före denne for iväg och blev katolik och präst inom Prästbrödraskapet S:t Pius X. Dessa gjorde stor skandal häromåret då en biskop uttryckte stor misstro mot gaskamrarna under Förintelsen i Uppdrag granskning.
-Personalproblem sitter i väggarna inom Oskarshamns församling, säger en källa med mångårig  insyn i församlingens arbete, enligt Oskarshamnstidningen idag.
Jo, visst gör de det, i alla fall var det så även under min tid i kommunen, vilken slutade med utlösen 1999 efter 6,5 års tjänst som rektor på folkhögskolan där. Växjö stift var huvudman och i styrelsen satt förtroendevalda från församlingen i Oskarshamn.
Ja, kyrkorådets ordförande var vid tidpunkten för min avgång relativt ny ordförande också för folkhögskolan, men gammal i styrelsen. Han efterträdde biskopen, numera ärkebiskop som satt kvar i AU som spindeln i nätet. Jag var således också fel, precis som de avgående kyrkoherdarna.
Nu är kyrkorådets förre ordförande  gammal, fyllde 80 år i veckan och jag gratulerade. Vi grävde snabbt ner stridsyxan, och han och hans fru är mina goda vänner, och vi har därefter haft kontakt genom åren.
Ja, snart är det nog bara imamer som platsar i Svenska kyrkan. Man får väl göra som i Sofia församling och anställa sådana i stället! Kyrkoherdarna verkar ju åka ut på löpande band!

Idag är det Internationella kvinnodagen. Det är sammankomst i den internationella kvinnoförening där jag är medlem. Jag får väl se hur dagen blir om jag känner för att ge mig dit. Det är skönt att leva ett liv där man kan välja! I alla fall aktiviteter. 

2 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Ingenting sitter i "väggar". Det sitter i MÄNNISKOR. Det finns uppenbart människor i de här sammanhangen som agerar på ett sätt som inte är förenligt med deras uppdrag.
Kan det vara ett antal förtroendevalda som bär vidare en missuppfattning av vad deras roll är?

nya tant lila sa...

Det är nog både förtroendevalda och anställda, om situationen är som den var förr. Men det är ju ett antal år sedan jag var där.
Ja, väggarna är kanske inte riktigt, men väl atmosfären, stämningen, sättet man pratar om andra människor, hur man förhåller sig, om man har tolerans eller ej, eller man söker anledningar att håna och förkasta andra.