onsdag 13 januari 2016

Trakasserierna skadar självbilden

Alltfler unga tjejer avslöjar efter de uppmärksammade sextrakasserierna av ensamkommande killar hur vanligt det är med sexuella trakasserier. De lever med detta och har gjort detta till sin vardag.
Som före detta högstadielärare är jag inte det minsta förvånad, för jag minns alltför väl jargongen hos vissa killar mot tjejer och andra killar. Det var "hora" och "bög" för hela slanten ibland, och inte ens svindyra konsulter kunde råda bot på den stilen på skolan.

Men det finns en stor fara i att acceptera trakasserier av detta slag, precis som av annan art. Den utsatta tar så småningom in det i sin självbild och känner sig dålig, även helt utan orsak. Det är som med annan mobbning. Den påverkar. Det finns människor som berättar att mobbningen har satt livslånga spår hos dem.

Anmärkningsvärt är väl hur många kändisar som har råkat ut för detta. Den ene efter den andre framträder och berättar hur illa de blev behandlade, oftast av kamrater i skolan.

Stack de ut för mycket? Kanske var de på något sätt för bra och därmed hotfulla?
Vid minsta antydan till mobbning och trakasserier måste man försöka sätta ner foten med kraft! Och kom ihåg att om någon står vid ens sida, är det mycket svårt att få trakasserierna och mobbningen att fortgå, för denna behöver på något sätt syre från alla runt en.
Så, ser du en kamrat som blir illa behandlad, ställ dig då på kamratens sida och tala om att du inte anser det de andra säger om honom/henne. Detta kan faktiskt hjälpa.

Inga kommentarer: