torsdag 7 januari 2016

Den förvandlade vänstern

Det har säkert varit intressant för många fyrtiotalister att se på programmen om köttberget som checkar ut. Vi som, efter vad jag hävdade i en insändare, borde checka in i stället, eftersom ingen tycks driva äldrefrågor nuförtiden.

Man känner givetvis igen mycket, inte minst den vänstervåg som följde efter 68-vågen. Själv gick jag  en eldröd lärarutbildning 1976, fast på den tiden hade Socialdemokraterna mitt hjärta, så jag reagerade enbart positivt på detta. Och fortfarande är nog en del av mitt hjärta rött. Men vänstern är förändrad - om man nu ska räkna S dit?

Förr gapade man inom vänstern om Klasskampen. Den verkar helt ha fallit i dvala. Är det kanske delvis beroende av att man idag har svårt att hitta klara gränser mellan klasserna? 
Idag är andra frågor viktigare. Det ska vara "Alla människors lika värde", vilket inte inbegriper vissa som hör till vissa politiska partier för dem ska man tysta! Och så ska det vara fokus på HBTQ- frågor, där man inte skiljer på "vanliga" homosexuella och läderbögar och plymförsedda utklädda. Genusperspektivet är viktigt inom vänstern idag.
 Allt fler barn får griller i huvudet som att de är födda i fel kropp om de är killar som inte gillar fotboll eller traditionellt manliga aktiviteter. Det verkar nästan fult att ha ett kön, ja, det finns till och med föräldrar som bara föder Barn och inte en pojke eller en flicka!
Men tänk vad man förlorar av livets charm genom detta! För nog är det trevligt att få vara tjej/kvinna, att bli uppvaktad och att få gilla rosa! Det gör jag! Definitivt!


Inga kommentarer: