onsdag 6 juni 2012

Nationaldag i död turiststad

Jag hoppade på bussen vid järnvägsstationen och trodde att jag skulle guida 34 tyska studenter. Tyckte att det var lite konstigt att de behövde fyra medföljare. Steg upp på bussen och sade
-Guten Tag meine Damen und Herren,
utan att ha tittat på gästerna. Det gjorde jag efteråt och insåg att de enda damerna och herrarna i den bussen var lärarna. Övriga var elever på klassresa.
De förväntade sig en stadsvandring. Det kan man inte göra om man ska se Karlskrona. Jag förklarade att jag var anlitad för buss, men att de skulle få gå ur flera gånger.
Bussen saknade mikrofon, för den hade gått sönder på en tidigare resa. Kul!
Nåväl, jag har rutin. Det hela löste sig, även om guidningen inte höll den kvalitén som var planerat. Jag fick tala rakt ut i bussen, lägga om guidningen så att den kunde passa 15-16-åringar.
Men vad såg de då?
Det är vår nationaldag, och de mötte ett dött Karlskrona. Några, ytterst få, människor satt på bänkar vid torget. Eftersom ungdomarna hade förlorat ett vad med sin lärare skulle de framföra en dans på torget till kassettbandspelare. Så skedde också, och detta var förmodligen höjdpunkten kring torget idag.

De behövde en toalett. Vi skulle titta på Rosenbom och Nils Holgersson vid Amiralitetskyrkan, och jag förklarade att om kyrkan var öppen fanns där en toalett. Kyrkan var låst. Någon besparing?
Vid stationen var endast en av två toaletter i funktion, för den ena höll på att repareras. Däremot fungerade apparaten för betalning idag, det kostar fem kronor att göra ett besök.
På torget var toaletterna igång, i vilket tillstånd vet jag däremot inte.

Stort, ödsligt, trist, så var onekligen det intryck jag fick idag. Hur var turisternas intryck?
Det är faktiskt ingen idé att försöka satsa på turism när man inte ens på residensstadens torg märker någonting av att det är landets nationaldag.
Samma sak konstaterade engelska kryssningsturister vad gällde Helsingborg idag, kunde vi se på TV.
Ack, Sverige du fantastiska land, nog är du mycket, men ingenting för de turister som finns utanför storstäderna en dag som idag.

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

På nåt vis försvann firandet när det blev helgdag. Innan firade man något lite i skolor och på arbetsplatser. Det ordnades silluncher och flaggparader. Men när alla är lediga gör de annat.

nya tant lila sa...

Ja, så är det säkert. Tänkte så när jag såg folk i bilar på väg ut från stan och stan verkade stendöd.