tisdag 19 juni 2012

Att skapa sin egen värld

Subkulturer kallas det ju när det utvecklas ett sätt att leva som inte överensstämmer med majoritetens.
Dessa subkulturer verkar bli fler och fler i vårt land, och detta beror inte bara på invandringen. Människor skapar sina egna regler och lagar, ibland i direkt kriminella nätverk och ibland lite mera  på något halvdekadent Svenssonplan med svart arbete, svarta pengar, fusk med skatten, lite sexköp etcetera.
Var det så förr också? Jo, kanske, fast det var på något sätt starkare gränsdragningar mellan acceptabelt och icke-acceptabelt i väletablerade kretsar, anser jag.
 I min värld fuskade man inte i skolan, i vart fall inte på stora prov. Detta skulle liksom vara en skam för en själv. Men visst var man smart om man kunde sjabbla lite med skatten, och i våra studentkretsar var det inte så noga om man körde bil efter att ha druckit. Ja, det var nästan en sport att efter en kräftskiva på landet se vem som klarade sig undan poliskontrollerna. Promillegränserna och straffen var ju heller inte jämförbara med dagens.
Jag minns att vi hade en "fylleväg" från vårt hus i byn utanför Lund. Den var en småväg, som gick över fälten och enda problemet var att de gäster som dirigerades dit efter våra fester, de måste faktiskt vara ganska så nyktra för att klara av den, då den var just slingrig, som en av saken erfaren gäst en gång påpekade.

Men man kan också skapa sin egen värld genom att ha sina helt egna, tillsnickrade regler efter de tolkningar man har gjort av lagar och avtal. Då kan det bli riktigt snurrigt i tillvaron.
Det finns ju folk som läser lagparagrafer som Fan läser Bibeln, som man säger. Och ingenting stämmer då med vad andra tolkar in.

Inga kommentarer: