fredag 14 februari 2014

Gud har inte skrivit Bibeln!

Är det inte märkligt vilken auktoritetstro det finns hos vissa människor? Och vilka villfarelser! En del hänvisar ofta till "Guds ord" och att Gud har sagt något som någon människa har skrivit i Bibeln. Gud har inte skrivit någon Bibel! Inte Jesus heller. Bibeln består av de böcker som kyrkofäder vid kyrkomöten har bestämt ska ingå i den. Böckerna är författade av människor för ca 2000 år sedan.
Det handlar alltså egentligen inte alls om någon garanterad rätt gudstro att slaviskt tro på varje ord i Bibeln, utan det handlar om en blind tilltro till Bibelns böckers författare. Det är verkligen stor skillnad det!
Författarna levde i en annan tid än vår, en tid som de givetvis var influerade av.
Det de upplevde gick genom deras egen personliga tolkning, och de kan faktiskt ha missuppfattat en del!
Nej, upplever man inte att det finns en Guds tilltal eller fingervisning eller en sorts väg i livet, då ska man nog inte heller räkna sig som en kristen med en levande Gud. Möjligtvis som studerad eller lärd, men det är inte heller samma sak!
Och jag kan inte bli bränd som häxa!

4 kommentarer:

birgitta sa...

Mycket bra skrivet men finns det inte sådant som är återgivet efter uppenbarelser.

nya tant lila sa...

Jo, det lär det ju vara, men det är ju upp till dem som lyssnar/läser att bedöma om det är riktigt. Det handlar ju faktiskt om tro på den som berättar, eller hur? Evangelierna är ju däremot berättelser om faktiska förlopp.
Men när man säger att Gud har sagt något som Paulus har sagt, då måste man ju säga att man tror på Paulus! Hur kan man garantera att det är Guds vilja?

birgitta sa...

Ja allt handlar egentligen om att tro
Jag tror det som Jesus sagt och gjort men Paulus förstår jag inte varför man sätter sådan tilltro till.
Hur kommer det sig egentligen att det är så?

nya tant lila sa...

Jag vet inte, men jag har inte märkt detta förrän jag började arbeta i Växjö stift. Det är kanske inte alla inom Svenska kyrkan som gör det