fredag 28 september 2012

Tänk om man hade vetat förr...

Ibland önskar jag att jag hade haft mina kunskaper om makt och maktutövande långt tidigare i livet. Då hade jag säkert förstått mycket som har varit obegripligt.

Hur många människor, som idag rubriceras som utbrända, är egentligen brända av någon maktfullkomlig person som på olika sätt manipulerar?

Idag ser jag  tydligt vad  som sker i olika sammanhang efter det att jag har studerat härskarteknikens olika uttrycksformer.

Det vanligaste är nog osynliggörandet. Detta kan vara så subtilt att det nästan inte märks. Du sitter i en grupp, och den som leder gruppen tittar på alla medan han/hon pratar, men inte på dig. Stilla, kanske utan att de andra ens märker detta, fryses du ut och förvandlas till Ingen.

Ett annat sätt att förminska människor är att lyfta andra, berömma dessa och totalt negligera dig och det du har att bidra med eller det som du har gjort. Andra blir till de Duktiga, och du blir ingenting.

Det är inte bara män som praktiserar härskartekniker mot kvinnor eller mot andra män. Kvinnor kan vara precis lika bra på detta.

Inte sällan kan man se ordförande i föreningar fungera med härskartekniker. Det kan vara ett sätt att klamra sig fast vid sina uppdrag och rädsla för kritik.

Idag har jag satt ner foten i en förening. Det måste man göra ibland. Och sett i backspegeln skulle man naturligtvis ha gjort det många gånger tidigare i livet. Fler borde göra så. Men de allra flesta försvinner tyst ut ur sammanhangen i stället.




1 kommentar:

Anonym sa...

Bra! Hoppas det tog skruv.