måndag 10 september 2012

Lite härskartekniker till vardags

Med tiden har jag blivit ganska bra på att identifiera härskartekniker, och jag ska nu ge några exempel på sådant som vi ofta träffar på.

Ni sitter många vid ett bord eller på ett sammanträde, men ingen ser på dig. Det är som om du inte existerade. Ordföranden går förbi dig med ögonen när hon säger något och tittar bara på dem som sitter runt dig.

Någon lyfts fram i ett sammanhang, men andra får aldrig höra att de gör något bra, även om de gör detta.

Det som någon har gjort som kan vara positivt för föreningen, eller vad det nu är, förtigs, som om det inte har gjorts överhuvudtaget. I föreningar kan man låta bli att protokollföra det.

När någon säger något sitter man och bläddrar i papper eller ser ut som om man inte lyssnade eller tisslar med den som sitter närmast.Man kan också utbyta menande ögonkast med andra som är närvarande.

Ett effektivt sätt att få människor att krympa är också att på subtila sätt markera deras utseende exempelvis deras tjocklek.
- Det här skulle man egentligen inte äta! sagt av någon med två kilos övervikt inför någon med tjugo kilon för mycket.

Det finns många små, utstuderade saker som gör att människor runt en kan känna sig förminskade. Praktiseras ofta av dem som försöker behålla makten. Eller som förtvivlat försöker behålla makten.

Inga kommentarer: