tisdag 18 september 2012

Man behöver inte vara invandrare...

för att ha kommunikationsproblem med varandra, för det där med kommunikation är svårt.

Vi tolkar världen selektivt beroende på vår erfarenhet och våra intressen. Det händer inte så sällan för mig att jag har kört en väg i många år, och plötsligt ser jag något helt nytt, som garanterat har funnits där hela tiden.
Jag läser knappast morontidningen, utan jag tittar igenom den, och läser det som ser ut att intressera mig. På det sättet missar jag säkert mycket, som skulle kunna vara intressant, men egentligen är jag ganska ordtrött.

När jag var föreståndare för korta kurser och lärare på folkhögskola ledde jag kurser i bland annat kommunikation. Då hade vi bilder med hur man kunde uppfatta saker på grund av sina förväntningar och att man egentligen hörde det man trodde var sagt, kanske inte alls det som den som hade sagt det faktiskt menade. Världen är full av missförstånd.

Sedan kan man naturligtvis övertolka också. Jag är ganska så allergisk mot människor (läs män) som påstår att det man säger egentligen beror på något annat. Detta inte minst på grund av ett tidigare femtonårigt äktenskap med psykologisk expertis.

Visst, det kan ju vara så att man är irriterad för att man har haft en dominerande mor om man grälar för att maken har glömt en öppen verktygslåda på köksbordet - igen! - men det är inte alltid så lämpligt att påpeka detta. Det är nog bättre att inte glömma verktygslådan på köksbordet fler gånger!

Så när samma sorts tongångar dyker upp senare i livet är man liksom redan programmerad för att bli förbannad!





3 kommentarer:

vally sa...

Återigen ett härligt, träffsäkert inlägg.
Men vad säger expertisen, som är lätt att spåra?
Mig förvånar det, att det överhuvud taget går att få till en konversation mellan människor.
Vi är olika varandra såväl inuti som utanpå.
Mannen tror jag däremot inte har någon talang, när det gäller verbalt samförstånd, om det hakar sej.
Kvinnans list är ett oslagbart styrmedel för att få rätt klimat.
Jag har 100 pejl på det.

Samma här. Skummar tidningen.

Livet är fullt av humbug
:-)

nya tant lila sa...

Tyvärr är jag alltför impulsstyrd för att kunna vara listig.
Men jag har lärt mig att kommunicera via mejl med somliga, eller en "somlig", för då har man åtminstone svart på vitt vad man här sagt, även om detta också kan missuppfattas.

vally sa...

:-)