lördag 8 september 2012

De sena aborterna

De som har följt mina debattinlägg på olika håll de senaste åren vet att jag hör till dem som är starkt kritisk till de sena aborterna.
En gräns på 22:a veckan, då fostret nästan är (är?) livsdugligt är en alldeles för sen gräns. Det tycker många, inte minst sjukvårdspersonal, men debatten verkar ha tystnat nu.
Även den tillåtna fria aborten upp till 18:e veckan är internationellt sett mycket sent i graviditeten. Vanligast är nog den gräns vi tidigare hade i Sverige, det vill säga 12: veckan.

Under flera år har det varit svårt att debattera den här frågan. Efter viss ansträngning lyckades jag för några år sedan få in (censurerade) debattartiklar i kyrkliga tidningar och icke-censurerade i lokalpressen.
Sedan ringde katoliker och företrädare för organisationen som värnar Livet till mig, och det dröjde inte länge förrän de senare halkade in på frågan om homosexualitet, som ju inte har ett dugg med detta att göra.

Men det finns en föreställning hos en del människor att om man är  kritisk till aborterna, så är man därmed också kritisk till homosexuella pars rättigheter. Jag är därmed a-typisk, och detta har människor ibland svårt att förstå.

Nu menar jag inte att vi inte ska ha fri abort, utan det är de sena abortgränserna som jag reagerar emot.

Idag har jag blivit mycket glatt överraskad. Jag skickade in en debattartikel i ämnet i Kristdemokraten, KD:s tidning, men räknade knappast med att få den publicerad.

Men den kom in med tillagd bild och allt, på direkten, i följande nummer av tidningen.
Det var mycket glädjande för mig! Finns det kanske en liten möjlighet att väcka debatt i frågan?

1 kommentar:

LFL sa...

I de flesta länder, utom Sverige, har man en obligatorisk betänketid på mellan 3 till 5 dagar från det att en abort har begärts tills dess att aborten får utföras. Det är väl bättre att ångar beslutet före än efter aborten? Erfarenheterna från länder med obligatorisk betänketid visar - jämfört med Sverige - att upp till hälften av de abortsökande kvinnorna ångrar sina beslut.

Det är naturligtvis också viktigt att möjligheten till abort inte får användas som ett påtryckningsmedel för socialbidragssökande, att de ska avstå från att söka socialbidrag.

Sådant förekommer ju, och då kan man undra om vi har aborträtt eller abortplikt i Sverige.