söndag 12 april 2015

Att sätta ner foten

Som säkert en del av er vet så har jag en firma för guideverksamhet vilket betyder att jag ibland får beställningar på guidningar, oftast förmedlade via turistbyråer i Blekinge.
För ett par år sedan hade jag en resa som jag sent ska glömma.
Det var en äldre tysk herre som började planera långt i förväg. Senare visade det sig att han, trots att han hade gjort avtal med mig, fortsatte att förhandla med en turistbyrå om guidning. Nåväl detta blir, trots allt, dyrare så  jag fick, som överenskommet uppdraget. (fast han ville helst ha det "utan kvitto" men så jobbar inte jag!)

I slutet av kontakten- som var omfattande- började jag ana oråd för jag tyckte att mycket flöt, och begärde att få betalning efter varje dag.
Till svårigheterna hörde att de skulle göra en skärgårdstur med en båt, som bara kunde ta hälften av antalet som de var i gruppen. Det var det första problemet för vi fick dela gruppen. Den dagen de skulle åka båt envisades han att åka minst en timme för tidigt till färjeläget. Det var mycket varmt, obekvämt utan bänkar där och inga toaletter.
De var också på Öland, och jag hade fått beställning på vad de skulle se. Kalmar slott utanpå stod det på mitt program. Vad som stod på gästernas vet jag inte, för det visade sig att vi hade fått olika program. Det första tysken gjorde var att rusa med gruppen till ingången för att komma in i slottet. Det kostade pengar, hade inte gått på den halvtimme de hade till förfogande för stoppet, och dessutom fick inte jag guida där, för de har egna guider. Alltså helt mot planeringen.
Sedan skulle han ha en rundtur i Kalmar, något som inte var beställt och som jag hade kunnat göra om det var beställt, men inte utan att ha förberett den. Det är ju inte var dag jag guidar i Kalmar. Ja, det var virrigt från början till slut. Och i slutet av dagen var nog flera av dem lite runda under fötterna för de skulle hela tiden stanna och dricka alkohol av något slag.
En sådan guidning tar jag inte på mig en gång till, dessutom var karlen oförskämd.

Så när jag upptäckte att de i det program jag fick häromdagen hade lagt in en båttur i slutet av maj, när båtarna först börjar gå i juni, då backade jag.
Bränt barn skyr elden, som bekant!  Det gäller nog att sätta ner foten i tid!

Inga kommentarer: