torsdag 6 april 2017

Det självklara patriarkatet

Är vi jämställda i det här landet? Är det bara i fundamentalistiska förortsområden som patriarkatet härskar?

Naturligtvis är det inte så! Det patriarkala mönstret går djupt ner i folkdjupet,åtminstone hos många män. Det är så insupet att de inte ens märker det själva. Nedvärderingen av kvinnor är fullständigt naturlig.
Vi ser det i olika sammanhang. Det kan gälla i yrkeslivet,i vissa fall i politiken (Har ni sett alla kostymerna i EU?) eller i vardagslivet.

Givetvis har kvinnoförtrycket inom fundamentalistiska grupper inom islam inget med religionen att göra. Att tycka att tjejer inte får sitta överallt eller att man får tafsa på dem hur som helst är ingenting som har sin grund i Koranens texter.
Att sedan kvinnor ibland vill vara för sig själva-och det gäller kvinnor med olika religiös bakgrund -som exempelvis att de vill ha separerade badtider, är en helt annan sak. Då är det nämligen kvinnorna som väljer!

Det märkliga är hur en del kvinnor stämmer in i de förtryckande patriarkala mönstren. Vi ser detta också med all tydlighet på f.d. ölandsprästens blogg! För nog är den ett typexempel på ett patriarkalt översitteri! Om man sedan kan finna stöd i Bibeln eller i kyrklig tradition för detta, så gör det inte saken ett enda dugg bättre! Så klart inte!

Nej,jag är inte feminist! Och jag har aldrig varit någon rödstrumpa.Men jag har,trots detta, analysförmåga och kompetens att se patriarkala mönster och överlägsenhetstänkande.

Inga kommentarer: