måndag 24 april 2017

Att skilja på sak och sak- om en PO-anmälan

För två år sedan skrev Sofia Lilly Jönsson en artikel i tidningen Dagen om förhållandena i domkyrkoförsamlingen i Visby.
Artikeln- jag har just läst den igen- var en blandning av saklighet och skvaller. Namngivna personer blev integritetskränkande omskrivna, exempelvis hade någon gråtande lämna ett rum etcetera. Dessa personer fick inte komma till tals, vilket de givetvis skulle ha fått göra enligt god publicistisk sed.
Detta gjorde att artikeln JO- anmäldes och blev fälld. Det hade ju inget med faktiska förhållanden att göra!

Nu har tydligen tidningen Journalisten konstaterat att förhållandena har visat sig vara riktiga. 
Men detta är ingen upprättelse för skribenten!
Det var utformningen av artikeln som kritiserades!
Och det förvånar mig mycket att tidningen Dagen tog in den i det skick den var skriven. Man kan inte skriva på skvaller och andra-hands uppgifter på det sättet och inte låta de omtalade personerna komma till tals.
Gör man det vet man inte mycket om etiken inom journalistiken!

Klandras för reportage om kyrkostrid på Gotland


Dagen publicerade i april 2015 ett reportage med rubriken Sprickorna bakom domkyrkans fasad. Tidningen riktade på en rad punkter kritik mot domprost Mats Hermanssons sätt att leda arbetet i domkyrkoförsamlingen. Bland annat påstods att han med erbjudande om högre lön försökt ”muta” en medarbetare att stanna kvar i organisationen. I reportaget kritiserades även kyrkorådets vice ordförande Inger Harlevi och integritetskänsliga uppgifter om hennes uppträdande vid ett möte publicerades. För detta och för att tidningen framfört flera allvarliga påståenden, som domprosten och vice ordföranden inte samtidigt fått kommentera, bör tidningen, enligt PO och PON, klandras.
Dagen, exp. nr: 11 och 12/2016, dnr: 71 och 72/2015
Sammanträdesdatum 2016-02-16
Pressens Opinionsnämnds beslut
Pressens Opinionsnämnd klandrar Dagen för att ha brutit mot god publicistisk sed.
__________

Inga kommentarer: