torsdag 7 maj 2015

Vi och våra felaktiga kroppar

Igår kunde vi se ett inslag på nyheterna om en tioåring som ansåg sig vara född i fel kropp! Och så fick vi höra en skolpsykolog berätta att om ett barn ansåg sig vara född i fel kropp, kunde man fördröja puberteten! Får man handskas hur som helst med ungas kroppar?

Är det ingen som har kommit på att detta med könsroller och vad de olika könen har för lekar och sysselsättningar är något tidsbundet och kulturellt betonat? Ska man inbilla ungar att de är födda i fel kön om en kille inte vill spela fotboll eller om en tjej inte gillar dockor?

Det går för långt med grillerna i samhället! I en annan typ av samhälle, där det stora problemet är att hitta föda för dagen, har man nog inte tid att fundera över vilken sorts kropp man har, rätt eller fel!

Fast jag är kanske också född i fel kropp! Jag var nog rätt rund som baby, men var ju sedan smal fram till 50-års åldern. 
Om jag inte hade varit mullig som baby, hade jag varit i rätt kropp, för min kropp borde definitivt varit liten och späd.  Eller?
Vad gör man åt det? Fånerier!

Kanske är det så i samhället att vi har för få verkliga uppgifter i våra liv, och då kan vi hamna i ett harvande om onödigheter och trams eller i tvångstankar av olika slag. För vad är " att leva i fel kropp". Tänk om någon hade sagt något sådant i min barndom! 
Då hade man kanske satt rätt etikett på detta uttalande och inte fjantat runt och kallat in skolhälsopersonal och gett ungen bekymmer för vilket omklädningsrum hon skulle gå till, nu när hon blev behandlad som en pojke, men var en flicka. Stackars unge! Måste samhället ställa upp på sådant här?

Inga kommentarer: