måndag 25 maj 2015

Var kommer energin ifrån?

Vad har hänt när man plötsligt får ny energi?
Detta är något som jag har funderat på ända sedan en händelse på sommaren 1999.

Igår var det igen en sådan där dag, då jag, utan förklaring, fick energi att göra saker ifrån att ha varit dödstrött dagen före. 

Men tillbaka till 1999. Jag hade förlorat rektorstjänsten i Oskarshamn. Genom en uppgörelse var jag ekonomiskt oberoende ett bra tag framöver, men jag var 56 år och rädd att inte kunna få ett nytt jobb. Min dåvarande särbo var inte världens enklaste person att umgås med och hade dessutom återkommande alkoholproblem. Så man visste inte riktigt vilken dag det var.

Dessutom blir det otäckt tyst omkring en i sådana situationer. Man är en looser, och sådana gillar människor inte. Det är endast de allra mest pålitliga och trognaste vännerna och släkten som blir kvar. 
Då var det skönt och opretentiöst att kunna gå på logemöten. Dit kunde jag gå utan att behöva fixa något här hemma för att umgås med folk.

I detta tillstånd gick dagarna, och jag minns att jag gick mellan köket och sjumannasoffan i vardagsrummet, där jag mest låg hela tiden. Kraftlös.

Men så en dag hände något märkligt. Jag kände mig plötsligt buren rent fysiskt och en stark energi fyllde mig. Samtidigt hittade jag en annons om en kurs i musikvetenskap på dåvarande Växjö universitet. Den vore det bra att komplettera min konsthistoria med, tänkte jag. Jag ringde och kollade om mina gamla studentbetyg och de akademiska betygen var gångbara, och det var de.
Kanske skulle jag också komplettera min examen med engelska, tänkte jag. Detta hade jag haft funderingar på tidigare, för jag hade gått metodiken för undervisning i moderna språk på lärarhögskolan, så tanken hade hela tiden varit att göra detta. Men tidigare hade jag inte haft ekonomiska möjligheter. Det hade jag nu med fallskärmen.
Engelskan var fulltecknad, men det fanns plats på tyskan.

Därmed började ett nytt liv för mig. Jag läste tyska på heltid på Högskolan i Karlskrona och Musikvetenskapliga fält i Växjö på halvtid. Och det gick jättebra! Mina  "Väl godkänd" på tentorna rasslade in. Givetvis hade jag nytta av alla mina år som svensklärare när det gällde den tyska grammatiken. Grammatik kan jag!

Det blev två terminer, 40p (nuvarande 60 p) i tyska och 20 p (nuv.30p) i musikvetenskap. Sedan fick jag lätt nytt jobb som lärare, fortsatte att läsa vid universitetet som en fritidssyssla och hade en fantastisk nytta av tyskan, både vad gäller jobb och senare när jag, efter pensioneringen, utbildade mig till guide. Jag har senare läst ytterligare 22,5 poäng i tyska plus många andra ämnen.
Den sista kursen läste jag 2011.

Så vände livet, och blev faktiskt mycket bättre än tidigare. Och vändpunkten blev den där dagen, då jag fylldes av ny energi! Den tror jag kom från Gud!


Inga kommentarer: