söndag 31 maj 2015

Förvirrade akademikerbegrepp

En del människor verkar ha någon sorts utbildningskomplex och krånglar samtidigt till saker och ting vad gäller titlar.

När det gäller akademiska titlar är ju dessa kopplade till den utbildning man har. Man är fil.kand. eller fil.mag. eller pol.mag. (om nu det finns fortfarande) eller doktor etcetera. Detta är du så klart även om du tar ett jobb inom exempelvis LO-kollektivet. Din akademiska titel, baserad på din utbildning,  försvinner ju inte för det! En civilingenjör som kör taxi är fortfarande civilingenjör.


Således kan man inte framställa saken som att en akademisk utbildning och titel går förlorad för att man inte har ett jobb inom ett akademiskt område.

Jag är själv fortfarande utbildad ämneslärare/folkhögskollärare, även när jag är guide eller bara pensionär. Precis som vår utbildningsminister är folkhögskollärare fastän han inte jobbar som sådan.

Man måste skilja på äpplen och päron. 


Däremot kan man naturligtvis inte vara professor om man inte har en anställning som professor, för detta är en tjänstetitel, precis som adjunkt också var. Jag vet inte om denna tjänstetitel finns kvar längre.


Inom grundskolan ställde det till en massa trassel när de inte längre anställde adjunkter. Vi som förr hade denna titel skulle vid nya anställningar kallas något annat. På en skola blev jag anställd som 4-9 lärare, vilket jag aldrig har haft någon utbildning för. Jag är folkhögskollärare, och blev detta under en tid då vi även var behöriga för högstadiet och gymnasiet. Men högstadielärarna utbildades senare till lärare för 4-9, och då fick vi hänga med på det.

2 kommentarer:

LFL sa...

Helt otroligt. Så man skulle inte kunna vara arbetare om man har mer än sex år folkskola? På mejeriet skänmtade man om den akademiska titelsjukan. En megeriarbetare kallade sig fil mjölk.

Det finns många som kallar sig professorer, fastän de inte har en anställning som sådan (har kanske haft något vik) eller låter sig kallas "professor" i TV-intervjuer fastän de inte har ett enda betyg (numera heter det väl "högskolepoäng"?) i det ämne som de uttalar sig om.

Som du resonerar skulle det vara något slags mentalt tillstånd att vara arbetare och tillhöra arbetarklassen. Man vet inte hur idioter har det, om man inte själv är idiot eller akademiker.

nya tant lila sa...

Naturligtvis kan man vara arbetare även om man är akademiker. Vad jag vill påpeka är att du fortfarande är fil.kand. och akademiker även om du exempelvis kör taxi. Den akademiska utbildningen har ju inte försvunnit.
Sedan är det nog svårt att jobba med vulgära människor, sådana som kallar sig fil.mjölk, om man har varit van vid att vistas i miljöer, där man uppträder på annat mera polerat sätt! Och där man inser att en akademisk examen den får man inte utan ansträngning.